Vormingsaanbod Antwerpen

‘Zorgen voor jezelf als je ook zorgt voor iemand anders’

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand is niet altijd vanzelfsprekend. Het vraagt energie en je krijgt er niet altijd dankbaarheid voor terug. Zo kan je draaglast groter worden dan je draagkracht. Je draagkracht omvat alle dingen die je energie opleveren, zoals een goede nachtrust, een vriendelijk woord, … Je draaglast bestaat uit alle dingen die aan je energie vreten, zoals zorgtaken opnemen die je eigenlijk niet leuk vindt. Je draagkracht en draaglast dienen in evenwicht te zijn om je goed in je vel te voelen en goed te kunnen functioneren.

Er ontstaan problemen als de draaglast groter wordt dan de draagkracht. De balans is dan weg, waardoor er stress ontstaat en je geleidelijk aan uitgeput geraakt.

Tijdens deze gratis infosessie, georganiseerd door de vzw Liever Thuis LM en het regionaal dienstencentrum van LM Antwerpen, staan we stil bij wat mogelijke krachtbronnen kunnen zijn en ook bij de stoorzenders die zorgen voor draaglast. We geven tips rond het stellen van grenzen en het beter omgaan met de energiebalans

De infosessie wordt gegeven door Kimberly Calemyn en† Sylvie Van Bortel (psychologen en coaches) en Mario Schelfhout (stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM).

Tijdens de pauze wordt koffie en thee voorzien en de mogelijkheid geboden om vragen te stellen en contact te leggen met andere deelnemers.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?†††

maandag 1 en 15 oktober 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

LM Antwerpen, zaal ‘De Meirminne’
Lange Nieuwstraat 109
2000 Antwerpen

Interesse?†††

Schrijf je in via het regionaal dienstencentrum van LM Antwerpen: Tel.: 03/203 76 46 of via mail: yara.callens@mut401.be.


‘De voedings- en bewegingsdriehoek’

De voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek helpen de Vlaming op weg naar een gezonde levensstijl. Het is een visuele weergave van de huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding, beweging en lang stilzitten.

De diŽtiste van LM Antwerpen licht, tijdens deze gratis vorming, het nieuwe model toe en bekijk met jou hoe dit nieuwe model toepasbaar is in jouw leven.

Wanneer?†††

dinsdag 11 september 2018 van 13u30 tot 15u30

Waar?††† †††

LM Antwerpen, zaal ‘De Meirminne’
Lange Nieuwstraat 109
2000 Antwerpen

Interesse?†††

Schrijf je in bij Ulrike Schrijvers op het nummer 03/203 76 52 of mail naar ulrike.schrijvers@mut401.be.


‘Eerste hulp voor ouderen’

Wat dien je te doen wanneer je partner, kind, kleinkind of buurman/-vrouw thuis een ernstige wonde heeft opgelopen? Kan je de wonde zelf verzorgen of moet je er een arts bij halen?

Tijdens deze vorming leren we wat je zelf kunt doen en wanneer je professionele hulp dient in te roepen. Er wordt meer verteld over:
•††† huidwonden;
•††† pijn op de borstkas;
•††† letsels aan botten, spieren en gewrichten;
•††† beroerte;
•††† diabetes;
•††† hoge of lage bloeddruk;
•††† medicatie.

Deze gratis vorming wordt gegeven door een vrijwilliger van het Rode Kruis Vlaanderen.

Wanneer?†††

woensdag 12 september 2018 van 13u30 tot 15u30

Waar?††† †††

LM Antwerpen, zaal ‘De Meirminne’
Lange Nieuwstraat 109
2000 Antwerpen

Interesse?††††

Schrijf je in bij Yara Callens op het nummer 03/203 76 46 of mail naar yara.callens@mut401.be.


‘De werking van het geheugen’

Niet iedereen die niet op een naam kan komen, is op weg om dementie te krijgen. Patricia Truyens, deskundige, komt ons tijdens deze gratis vorming meer vertellen over ons complexe brein en de werking van ons geheugen. Bijkomend zal zij enkele oefeningen laten uitvoeren, geheugentechnieken toelichten en tips meegeven om het geheugen beter te houden.

Wanneer?†††

dinsdag 23 oktober 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

LM Antwerpen, zaal ‘De Meirminne’
Lange Nieuwstraat 109
2000 Antwerpen

Interesse?††††

Schrijf je in bij Yara Callens op het nummer 03/203 76 46 of mail naar yara.callens@mut401.be.Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09