Vormingsaanbod Antwerpen


Cursus 'Dementie en nu!’

Zorgen voor een persoon met dementie. Zorgen voor jezelf.

LM Plus en de vzw Liever Thuis LM organiseren een cursus over dementie voor mensen die thuis zorgen voor een persoon die lijdt aan deze aandoening.

“Ik heb nood aan iets meer dan alleen maar een gesprek. Ik ben op zoek naar een strategie om helder te zien in mijn situatie, maar het heeft me tijd gekost om daarvoor uit te komen,” geeft Albert toe. Zijn echtgenote woont nog thuis en de stap naar een woonzorgcentrum (rusthuis) ligt moeilijk.

“De balans tussen wat ik aankan en wat ik geef in de zorg voor mijn moeder is soms zoek,” zegt Chantal die al twee jaar mantelzorger is.

In Vlaanderen woont bijna 70 % van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een vorm van dementie zijn er vaak tal van vragen: Ben ik als mantelzorger goed bezig? Hoe reageer ik best op bepaald gedrag? Wat is er mogelijk op vlak van zorg, tegemoetkomingen, …? Hoe lukt het om te zorgen voor de persoon met dementie en toch ook te zorgen voor mezelf? Naasten van mensen met dementie voelen zich hiermee vaak alleen.

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

  • meer te weten over dementie, de impact ervan op de persoon met de ziekte en op jou als mantelzorger, hoe ermee omgaan en de bestaande ondersteuningsmogelijkheden;
  • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
  • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

In deze cursus richten we ons naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. We doen dit door middel van

  • het aanbieden van vijf bijeenkomsten voor een vaste groep van maximaal twaalf personen;
  • het meegeven van kennis, vaardigheden en inzichten;
  • het stilstaan en nadenken over de behandelde onderwerpen, samen met andere mantelzorgers die zorgen voor een persoon met dementie.

Waar?

LM Plus, zaal ‘De Meirminne’
Lange Nieuwstraat 109
2000 Antwerpen

Wanneer?

De cursus gaat elke week door op woensdag van 13u30 tot                 16u00. De eerste sessie gaat door op woensdag 6 mei 2020.                     De volgende sessies vinden plaats op 13 mei, 20 mei, 27 mei en 3 juni.

Prijs:

Het inschrijvingsgeld voor de cursus bedraagt 10 euro voor LM-leden en 35 euro voor niet-leden. Dit omvat de 5 sessies en het boek ‘Dementie en nU’ ter waarde van 25 euro (het boek wordt gratis aangeboden aan LM-leden).

Interesse?

Schrijf je in bij Dorien Van Oevelen op het nummer 03/206.35.32 of mail naar Dorien.vanoevelen@LMPlus.be. Je kan het deelnamegeld storten op het rekeningnummer van de vzw Liever Thuis LM: BE74 3101 5430 9407, met als mededeling: Dementie en nu Antwerpen.

      


'Café ‘Ne pas tomber!’

Tijdens de Week van de Valpreventie (20 tot en met 26 april 2020) nodigt de ergotherapeut van LM Plus jou en je mantelzorger uit voor een gezellige babbel over valgevaren en wat je er aan kunt doen. Samen met andere geďnteresseerden spelen we eerst een rustig educatief spel. Nadien zetten we ons samen met een tas koffie of thee en bespreken we wat jou bezighoudt rond vallen.

Er is ook de mogelijkheid om verschillende hulpmiddelen uit te testen en een parcours af te leggen met of zonder mobiliteitshulpmiddel. Wij kijken er naar uit jou en eventueel je mantelzorger te ontvangen.

Wanneer?   

woensdag 22 april 2020 van 14u00 tot 16u00

Waar?       

LM Plus, zaal ‘De Meirminne’
Lange Nieuwstraat 109
2000 Antwerpen

Interesse? 

Schrijf je in door te bellen naar 03/206 35 32 of stuur een mail naar Dorien.vanoevelen@LMPlus.be


 
   Infosessie 'Bewindvoering en zorgvolmachten'

Om het even op welk moment kan je in een situatie belanden waarbij je niet (meer) in staat bent om je eigen vermogen te beheren of om de juiste beslissingen op persoonlijk vlak te nemen. In het burgerlijk recht is daarom voorzien dat de vrederechter een bewindvoerder kan aanstellen die wilsonbekwame personen beschermt door hen bij te staan of door de noodzakelijke handelingen van het dagelijks leven over te nemen en in hun plaats uit te voeren.

Sinds 1 september 2014 is deze wet, beter bekend als de Wet op de bewindvoering, grondig gewijzigd.

Tijdens deze gratis infosessie,  georganiseerd door LM Plus en de vzw Liever Thuis LM, wordt toelichting gegeven bij de krachtlijnen van deze nieuwe wet en aandacht besteed aan de achtergrond ervan.

Bovendien wordt aangegeven dat het om zeer ingrijpende maatregelen gaat, die rechtstreeks verband houden met het delicate thema van zelfbeschikking en emancipatie bij kwetsbare mensen.

De infosessie wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?  

woensdag 24 juni 2020 van 14u00 tot 16u00

Waar?

LM Plus, zaal ‘De Meirminne’

Lange Nieuwstraat 109

2000 Antwerpen

     Interesse?        

   Schrijf je in door te bellen naar 03/206 35 32 of stuur een mail naar Dorien.vanoevelen@LMPlus.be
Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09