Vormingsaanbod Limburg


Activiteiten Familiegroep Jongdementie regio Hasselt

Jongdementie is dementie waarvan de eerste symptomen beginnen vóór de leeftijd van 65 jaar. Geheugenverlies staat meestal op de voorgrond, maar dat is niet bij alle vormen van jongdementie zo. De stemming, de persoonlijkheid en het gedrag kunnen ook veranderen. Welke symptomen er optreden, wordt bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de afwijkingen in de hersenen. De stoornissen hangen af van de oorzaak van dementie. Er zijn veel verschillende oorzaken van dementie; de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer, maar er bestaat ook frontotemporale dementie, vasculaire dementie en andere dementievormen. Er wordt pas van dementie gesproken als de stoornissen in het denken, de stemming en het gedrag zo ernstig zijn dat iemand wordt beperkt in zijn of haar dagelijks functioneren.

De Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert een familiegroep jongdementie in Hasselt voor familieleden en andere mantelzorgers van personen met jongdementie. Op het programma staan volgende activiteiten:

 • dinsdag 27 september 2022 van 19u00 tot 21u00:
  Thema nog te bepalen
 • dinsdag 8 november 2022 van 19u00 tot 21u00:
  Vermissing voorkomen
 • dinsdag 13 december 2022 van 19u00 tot 21u00:
  Thema nog te bepalen

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Hogevijf’ – campus ‘Stadspark’
Casterstraat 77
3500 Hasselt

Te bereiken met de wagen en het openbaar vervoer:

 • Wagen: Aan de achterzijde van Cultuurcentrum Hasselt is voldoende parkeergelegenheid buiten de slagbomen.
 • Openbaar vervoer: Neem de Boulevardpendel of stadsbus H16, H61, H17 of H71. Stap af aan de halte ‘Kunstlaan’. Wandel 100 meer tot aan lokaal dienstencentrum ‘Hogevijf’ – campus ‘Stadspark’.

Prijs:

Gratis, maar inschrijven is verplicht.

Interesse?

Schrijf je in bij Laurine Ven (medewerker Expertisecentrum Dementie Contact): 011/88 83 84 of jongdementiehasselt@alzheimerligavlaanderen.be.


Webinar 'Snurken en slaapapneu'

Snurken kennen we allemaal. Meestal heeft diegene die naast de snurker slaapt er meer last van dan de snurker zelf. Maar slaapapneu is veel ernstiger en kan zelfs levensbedreigend zijn.

Om deze problematiek onder de aandacht te brengen, organiseren Onbegrensd LM en Liever Thuis LM een boeiende gratis webinar.

De gastspreker is dr. Frederick Dochy. Hij is gespecialiseerd in neus-, keel- en oorheelkunde en hoofd- en halsheelkunde. Hij is verbonden aan het UZ Gent en AZ Sint-Lucas Brugge en AZ Sint-Jan Brugge. Daarnaast bekwaamde hij zich in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in innovatieve chirurgie voor sociaal storend snurken en obstructief slaapapneu.

Wanneer?

dinsdag 27 september 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via onbegrensd@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Online praatgroep voor mantelzorgers

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  we een gratis online praatgroep voor mantelzorgers.

Wanneer?

 • maandag 3 oktober 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)
 • maandag 24 oktober 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)
 • maandag 14 november 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)
 • maandag 12 december 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Infosessie 'De zorg voor ouderen in het Jessa-ziekenhuis en de rol voor hun mantelzorgers’

Zorg je op regelmatige basis voor je partner, een ouder of beide ouders, een kind met een beperking, een ander familielid, een buur of een vriend(in)? Dan ben je een mantelzorger.

Het mantelzorgcafé ‘De Hazelmantel’ in Hasselt is dé ontmoetingsplaats voor mantelzorgers, jong en oud, en van alle mogelijke achtergronden. Iedereen die kort of langdurig zorgt voor een zorgbehoevende naaste of dit ooit gedaan heeft, is van harte welkom.

Het Mantelzorgcafé ‘De Hazelmantel’ organiseert een boeiende gratis infosessie over de zorg voor ouderen in het Jessa-ziekenhuis en de rol van hun mantelzorgers.

De gastsprekers zijn dr. Vanden Abeele, geriater, en Mark Saen, hoofdverpleger geriatrie.

Na de infosessie kan je samen met de gastsprekers en de andere mantelzorgers van gedachten wisselen.

Tijdens het mantelzorgcafé zijn ook de mantelzorgcoördinatoren aanwezig die je informatie kunnen geven over het hulpverleningsaanbod voor jou als mantelzorger en voor de persoon voor wie je zorgt.

Mantelzorgcafé ‘De Hazelmantel’ is een initiatief van stad Hasselt en lokaal dienstencentrum ‘HOGEVIJF’.

Wanneer?

dinsdag 8 november 2022 van 13u30 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘HOGEVIJF’ – Campus Banneux
Hadewychlaan 74
3500 Hasselt

Interesse?

Schrijf je vóór donderdag 3 november 2022 in door te bellen naar het nummer 011/23 90 00, stuur een mail naar mantelzorg@hasselt.be of schrijf je online in via www.hasselt.be/nl/mantelzorghub.


Webinar 'Slaapproblemen: Uitgeslapen wakker worden'

25 à 30 % van de Belgen slaapt slecht en bij 10 tot 15 % van de volwassenen gaat het om chronische slaapproblemen.

Mensen met slaapproblemen grijpen te vaak naar slaapmiddelen. België zit nog steeds in de Europese kopgroep qua gebruik van slaap- en kalmeermiddelen. Ongeveer 10 % van de Belgische bevolking is een regelmatige gebruiker, vrouwen beduidend meer dan mannen. Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen is echter niet zonder gevaar, want na één week treedt reeds gewenning en zelfs verslaving op.

Toch kan slapeloosheid op een andere, gezondere manier aangepakt worden. Om je hierover te informeren, organiseert de vzw Liever Thuis LM een boeiende gratis webinar.

Het webinar wordt gegeven door Bruno Ariens, huisarts uit Herenthout en auteur van het boek ‘Uitgeslapen wakker worden: een gids voor een betere nachtrust’. Hij licht eerst de aanpak van slapeloosheid toe op een wetenschappelijk onderbouwde manier, om nadien enkele oefeningen te bespreken die het piekeren tijdens de nacht kunnen vermijden. De oefeningen kunnen ook toegepast worden op kinderen.

Wanneer?

maandag 28 november 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Webinar 'Gehoorproblemen: Mijn hoorreis'

Rob Beenders heeft een cochleair hoorapparaat. Door een banale ontsteking is hij van het ene op het andere moment bijna volledig doof geworden. Hij komt zijn verhaal vertellen over wat hem overkomen is en hoe hij met zijn slechthorigheid omgaat. Rob Beenders is ook auteur van het boek ‘Mijn Hoorreis’. Alle inkomsten van zijn boek gaan naar een goed doel.

Deze gratis webinar wordt georganiseerd door Onbegrensd LM en Liever Thuis LM.

Wanneer?

donderdag 1 december 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via onbegrensd@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.

 

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09