Vormingsaanbod Limburg


Webinar 'Zorgen voor anderen begint bij zorgen voor jezelf"

Om goed te kunnen zorgen voor een ander, mag je vooral jezelf niet vergeten. Dat geldt voor iedereen, maar zeker wanneer je als zorgverlener ofwelzijnswerker werkt, of mantelzorger bent. Dan is zorgen dragen voor jezelf van een nog groter belang.

In deze nieuwe webinar van ‘De ZorgSamen’ staan we hierbij stil en gaatmoderator Kris Vanhaeght in gesprek met Veerle Soyez (Vlaams instituut Gezond Leven), Evelien Mommerency (Wellness Recovery Action Plan) en Katleen Van der Gucht (Leuven Mindfulness Centre). Zij zullen het hebben over veerkracht, mindfulness en tools om je veerkracht te vergrotenen goed voor jezelf te zorgen. Het webinar wordt afgesloten met een praktische introductie tot mindfulness met Inge De Leeuw (Leuven Mindfulness Centre).


Wanneer?

woensdag 12 mei 2021 van 20u00 tot 21u30 (inloggen vanaf 19u45)

Waar?     

Online

Interesse?

                     Schrijf je in via
https://storycatchers.webinargeek.com/zorgen-voor-anderen-begint-bij-zorgen-voor-jezelf.
Online praatgroep voor mantelzorgers

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee. In 2020 kregen mantelzorgers het extra moeilijk door de coronamaatregelen en ook vandaag is het voor hen nog steeds enorm lastig.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  we een gratis online praatgroep voor mantelzorgers.

Wanneer?

maandag 31 mei 2021 van 20u00 tot 21u30 (inloggen vanaf 19u45)
maandag 21 juni 2021 van 20u00 tot 21u30 (inloggen vanaf 19u45)

Waar?

Online

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.Webinar 'E-Health'

In dit boeiend en interactief webinar zal Frederic Nemery (PraktijkCoach) in eenvoudige mensentaal een aantal begrippen in het kader van E-Health verduidelijken:

 • Wat is E-Health? Wat is Vitalink, Cozo, Ebirth, …?
 • Wat is MyCarenet?
 • Wat is My Health Viewer?

E-Health is het toepassen van informatie- en communicatietechnologie ten dienste van de gezondheidszorg. Er is een Belgisch beveiligd portaal opgericht, namelijk www.mijngezondheid.belgie.be. Dit portaal biedt een overzicht van al je medische en administratieve gegevens die elektronisch beschikbaar zijn. Van je patiëntendossier bij je huisarts, tot je persoonlijke gegevens in het ziekenhuis. Dit en zoveel meer interessante begrippen zullen aan bod komen tijdens dit webinar.

Deze gratis webinar wordt georganiseerd door LM Plus en Vief vzw.

Wanneer?

dinsdag 25 mei 2021 om 20u00

Waar?

Online

Interesse?

Schrijf je vóór 18 mei 2021 in via www.beleefpleziermetlm.be.


Activiteiten Familiegroep Jongdementie regio Hasselt

Jongdementie is dementie waarvan de eerste symptomen beginnen vóór de leeftijd van 65 jaar. Geheugenverlies staat meestal op de voorgrond, maar dat is niet bij alle vormen van jongdementie zo. De stemming, de persoonlijkheid en het gedrag kunnen ook veranderen. Welke symptomen er optreden, wordt bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de afwijkingen in de hersenen. De stoornissen hangen af van de oorzaak van dementie. Er zijn veel verschillende oorzaken van dementie; de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer, maar er bestaat ook frontotemporale dementie, vasculaire dementie en andere dementievormen. Er wordt pas van dementie gesproken als de stoornissen in het denken, de stemmingen het gedrag zo ernstig zijn dat iemand wordt beperkt in zijn of haar dagelijks functioneren.

De Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert een familiegroep jongdementie in Hasselt voor familieleden en andere mantelzorgers van personen met jongdementie. Op het programma staan volgende activiteiten:

 • dinsdag 22 juni 2021 van 19u00 tot 21u00:
  Vroegtijdige zorgplanning
 • dinsdag 21 september 2021 van 19u00 tot 21u00:
  Draagkracht en draaglast in balans
 • dinsdag 16 november 2021 van 19u00 tot 21u00:
  Omgaan met veranderd gedrag

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Hogevijf’ – campus ‘Stadspark’
Casterstraat 77
3500 Hasselt

   Te bereiken met de wagen en het openbaar vervoer:

 • Wagen: Aan de achterzijde van Cultuurcentrum Hasselt is voldoende parkeergelegenheidbuiten de slagbomen.
 • Openbaar vervoer: Neem de Boulevardpendel of stadsbus H16, H61, H17 of H71. Stap af aande halte ‘Kunstlaan’. Wandel 100 meer tot aan lokaal dienstencentrum ‘Hogevijf’ – campus ‘Stadspark’.

      Prijs:    

       gratis, maar inschrijven is verplicht.

      Interesse?

Schrijf je in bij Laurine Ven (medewerker Expertisecentrum Dementie Contact):011 88 83 84 of jongdementiehasselt@alzheimerligavlaanderen.be. 

Webinar 'Sociale voordelen en tegemoetkomingen'

Ben je 65 jaar of ouder en heb je gezondheidsklachten? Of zorg je voor iemand van 65 jaar of ouder met gezondheidsklachten?

Vief vzw organiseert, in samenwerking met Liever Thuis LM vzw en de dienst maatschappelijk werk van de liberale ziekenfondsen, een leerrijke webinar over de sociale voordelen en tegemoetkomingen voor 65-plussers.

Wanneer?    

donderdag 17 juni 2021 van 13u30 tot 15u30 (inloggen vanaf 13u15)

Waar?

   Online (via Zoom)


   Interesse?


Schrijf je in via https://forms.gle/ufwEtZnMnpxKFNVe6. We bezorgen je 
enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.