Vormingsaanbod Limburg


Voordracht 'Loslaten, anders leren omgaan met piekeren'

Als je ergens mee zit, blijft dit wel eens nazinderen in je gedachten. Iedereen piekert wel eens en heeft wel eens gedachten als ‘Stel dat ...’, ‘Wat als ...’ of ‘Had ik maar ...’. Soms zit je echter met een probleem en blijf je er maar over malen zonder dat je tot een oplossing komt. Je blijft maar wikken en wegen, zoeken naar de perfecte oplossing. Of je blijft maar ronddraaien in steeds dezelfde cirkeltjes. Soms lig je uren te woelen in bed en blijven er negatieve gedachten en allerlei doemscenario’s in je hoofd rondspoken. Het kan gaan over belangrijke of onbelangrijke dingen en het gaat vaak over problemen uit het verleden of mogelijke problemen in de toekomst. Op de lange duur kan piekeren je leven gaan beheersen. Je wil leren loslaten, maar merkt dat dit niet zo evident is.

Gebaseerd op de recente ontwikkelingen uit de neurowetenschappen, op de positieve psychologie, de mindfulness en de cognitieve gedragstherapie,  geeft Erna Claes, doktor in de psychologie, tijdens deze infosessie uitleg over wat piekeren onderscheidt van ‘gewoon nadenken’, hoe het ontstaat, wat het doet verergeren en waarom ‘loslaten’ zo moeilijk wordt. Op basis van de kennis over de werking van ons piekerende brein worden tips en technieken aangereikt om anders te leren omgaan met piekeren.

Deze voordracht wordt je aangeboden door Vief Pelt en de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?   

dinsdag 9 november 2021 van 14u00 tot 16u00

Waar?       

CC Palethe – projectiezaal (1ste verdieping)
Jeugdlaan 2
3900 Pelt

Prijs:

3 euro per persoon
Koffie en taart zijn in de prijs inbegrepen.

Interesse?   

Schrijf je vóór woensdag 3 november 2021 in bij Vief Limburg: 011/70 53 37 of info.limburg@vief.be.
Omwille van de coronamaatregelen kan je enkel deelnemen na inschrijving. Gelieve bij je inschrijving je naam, adres, telefoonnummer en eventueel mailadres door te geven.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet naar de voordracht, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Infosessie 'Omgaan met veranderd gedrag' van Familiegroep Jongdementie regio Hasselt

Jongdementie is dementie waarvan de eerste symptomen beginnen vóór de leeftijd van 65 jaar. Geheugenverlies staat meestal op de voorgrond, maar dat is niet bij alle vormen van jongdementie zo. De stemming, de persoonlijkheid en het gedrag kunnen ook veranderen. Welke symptomen er optreden, wordt bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de afwijkingen in de hersenen. De stoornissen hangen af van de oorzaak van dementie. Er zijn veel verschillende oorzaken van dementie; de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer, maar er bestaat ook frontotemporale dementie, vasculaire dementie en andere dementievormen. Er wordt pas van dementie gesproken als de stoornissen in het denken, de stemmingen het gedrag zo ernstig zijn dat iemand wordt beperkt in zijn of haar dagelijks functioneren.

De Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert een familiegroep jongdementie in Hasselt voor familieleden en andere mantelzorgers van personen met jongdementie.

Thema:

Omgaan met veranderd gedrag

Wanneer?

dinsdag 16 november 2021 van 19u00 tot 21u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Hogevijf’ – campus ‘Stadspark’
Casterstraat 77
3500 Hasselt

   Te bereiken met de wagen en het openbaar vervoer:

  • Wagen: Aan de achterzijde van Cultuurcentrum Hasselt is voldoende parkeergelegenheidbuiten de slagbomen.
  • Openbaar vervoer: Neem de Boulevardpendel of stadsbus H16, H61, H17 of H71. Stap af aande halte ‘Kunstlaan’. Wandel 100 meer tot aan lokaal dienstencentrum ‘Hogevijf’ – campus ‘Stadspark’.

      Prijs:    

       gratis, maar inschrijven is verplicht.

      Interesse?

Schrijf je in bij Laurine Ven (medewerker Expertisecentrum Dementie Contact):011/88 83 84 of jongdementiehasselt@alzheimerligavlaanderen.be.

 

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09