Vormingsaanbod Limburg

 

Online praatgroep voor mantelzorgers

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  we een gratis online praatgroep voor mantelzorgers.

Wanneer?

maandag 5 juni 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Praatcafé dementie Hasselt: theatermonoloog 'Mistig landschap'

Een praatcafé is een ontmoetingsplaats voor personen met dementie, hun familieleden en mantelzorgers. Een gastdeskundige stelt een bepaald thema rond dementie voor. Telkens staat een ander onderwerp centraal. Nadien kan je, samen met de gastdeskundige en de andere aanwezigen, van gedachten wisselen of ervaringen uitwisselen met lotgenoten. Dit is uiteraard volledig vrijblijvend; je mag ook gewoon luisteren. Tijdens het praatcafé geven de initiatiefnemers je ook informatie over de verschillende hulp- en zorgmogelijkheden waarop je in je zorgsituatie thuis of in het woonzorgcentrum een beroep kan doen. Het praatcafé gaat door in een gemoedelijke en ongedwongen sfeer.

In juni staat de theatermonoloog ‘Mistig landschap’ op het programma.

In een tijd waarin de gemiddelde levensduur toeneemt, wordt de confrontatie met dementie onvermijdelijk. We hebben allemaal wel een geliefde of bekende die hiermee te maken heeft en toch blijft dit een complex onderwerp.

Vol vragen en twijfels treden we de wereld van dementie tegemoet, waar elke persoon een unieke reis doormaakt. Het omgaan met deze ziekte is vaak een moeilijke zoektocht. Juist deze zoektocht maakt dat er veel ruimte is voor andere perspectieven. En daar zit de kracht van de voorstelling "Mistig land'.

Stefaan (muziek, saxofoon) en Lies (tekst, spel, trompet) hebben elkaar gevonden in hun gedeelde passie voor krachtig theater. Zij willen de kunsten verder laten reiken dan de schouwburg. Hun missie is om mensen te verbinden, te ontroeren en vooral om het gesprek op gang te brengen. Vanuit hun eigen leven, persoonlijke ervaringen en professionele achtergrond geven zij je een indringende blik in het hoofd en het proces van iemand met dementie. Met meeslepende muzikaliteit, diepgaande inleving en ongeëvenaarde expertise brengen Stefaan en Lies een ontroerende en herkenbare voorstelling tot leven.

Gastsprekers zijn:

  • Stefaan Daems (muziek, saxofoon)
  • Lies Vandeburie (tekst, spel, trompet)

Deelname is gratis.

Wanneer?

dinsdag 13 juni 2023 om 19u30

Waar?

Lokaal Dienstencentrum ‘Campus Banneux’
Hadewychlaan 74
3500 Hasselt

Interesse?

Schrijf je vóór donderdag 8 juni 2023 in op het nummer 011/88 84 84 of stuur een mail naar inschrijvingen@hogevijf.be.

 

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09