Vormingsaanbod Vlaams-Brabant

‘Grootmoeders huisapotheek’

De middeltjes van vroeger tegen kwaaltjes zijn wat in onbruik geraakt of helemaal vergeten. Wie weet er nog dat een doorgesneden ui op je nachtkastje je verstopte neus vrijmaakt of dat honing wonderen kan doen bij keelpijn?

Onze grootmoeders hadden nochtans heel wat huismiddeltjes tegen kleine ongemakken als slaapproblemen, een loopneus, wondjes, … Deze middeltjes uit de goede oude tijd zijn vaak heel gemakkelijk en goedkoop, maar daarom niet minder doeltreffend.

Caroline Coddens haalt tijdens deze infosessie deze schatten uit grootmoeders huisapotheek van onder het stof en geeft je heel wat praktische tips om zelf aan de slag te gaan.

Deze infosessie wordt je gratis aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met de dienst thuiszorg (RDC Halle) van LM Brabant en Vief Dilbeek.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer? †††

dinsdag 10 april 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Recreatiecentrum
Keperenbergstraat 37B
1701 Itterbeek

Interesse?†††

Schrijf je in bij Albert Knaepen van Vief Dilbeek:† 02/466 28 25 of albert.knaepen@skynet.be.


Workshop ‘De kunst van het ouder worden’

Deze workshop gaat over hoe je met passie kan leven en hoe je creativiteit kan brengen in je eigen leven en in je levensverhaal. Als je op een creatieve manier herinneringen en de kunst van het ouder worden naar boven kunt halen, dan bevestigt dit wie je bent. Het ondersteunt je identiteitsgevoel en je veerkracht. Je komt tot het besef dat je al een heel leven achter je hebt: een leven met ups en downs, beseffende dat het leven niet altijd even lief is voor ons.

Tijdens de workshop zetten we niet alleen in op het verleden en het heden. We zetten ook in scŤne hoe jouw leven er over vijf of tien jaar kan uitzien. We stimuleren daarmee je verbeeldingskracht!

Kortom: door op een creatieve manier (vertellen, schrijven, de natuur binnenbrengen, waardenbomen en levenslijnen maken, …) aan de slag te gaan met je eigen levensverhaal zal je meer beseffen dat je een mens bent die echt de moeite waard is. Het maakt het avontuur in je wakker. Het is een ontdekkingstocht doorheen je eigen leven.

Op het einde van de workshop heb je een product dat echt past bij jou.

eze workshop wordt georganiseerd door Vief Diest vzw i.s.m. Vief Brabant vzw, de vzw Liever Thuis LM en de dienst thuiszorg (RDC Tienen) van LM Brabant en begeleid door Els Messelis, gerontoloog en docent aan de Odisee hogeschool.

Je inschrijving is pas definitief na betaling van 5 euro per persoon op het rekeningnummer van Vief Diest vzw: BE55 3631 1958 2044, met vermelding ‘Workshop 25/05 + aantal personen’. Je krijgt de dag zelf je inschrijvingsgeld terugbetaald.

Tijdens de namiddag zijn dranken te verkrijgen tegen betaling.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze workshop!

Wanneer?†††

vrijdag 25 mei 2018 van 14u00 tot 16u30

Waar?††† †††

Provinciaal domein ‘De Halve Maan’ (bezoekerscentrum ‘Ecocenter’)
Omer Vanaudenhovelaan 48
3290 Diest

Je kunt gratis parkeren aan het provinciaal domein en dit best op het gedeelte van de parking dat zich recht tegenover het zwembad bevindt. Het bezoekerscentrum ‘Ecocenter’ is gelegen recht tegenover het zwembad. Wie met de bus komt, stapt best af aan de bushalte aan het zwembad.

Interesse?†††

Schrijf je vůůr maandag 21 mei 2018 in bij dhr. Willy Segers (voorzitter van Vief Diest): 013/31 14 38 of 0473/76 96 37.†


Mantelzorgcafť: PatiŽntenrechten en de rol van de mantelzorger

In 2017 bestond de wet op de patiŽntenrechten 15 jaar. Er was echter geen reden tot feesten, want allerlei studies toonden aan dat de meeste Belgen helemaal niet weten wat hun rechten zijn als zij een beroep doen op een zorgverstrekker (dokter, tandarts, spoedarts, …). Ook mantelzorgers kunnen een aantal rollen vervullen in het kader van de patiŽntenrechten.

Tijdens deze infosessie overloopt Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM, de patiŽntenrechten en wordt duidelijk welke rol mantelzorgers hierbij kunnen spelen als wettelijke vertegenwoordiger en/of als vertrouwenspersoon.

Als afsluiter van de namiddag kan hierover in debat gegaan worden met de spreker en de andere deelnemers.

Dit mantelzorgcafť wordt georganiseerd door het Lokaal Dienstencentrum ‘Eureka’ en het OCMW Wemmel en wordt je gratis aangeboden.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen!

Wanneer? †††

donderdag 19 april 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Residentie Geurts (zaal Fauna)
Prins Boudewijnlaan 12
1780 Wemmel

Interesse?†††

Schrijf je in bij Sandra Lambrechts (OCMW Wemmel):† 02/462 03 30 of sandra.lambrechts@wemmel.be.


‘Beslissingen over het levenseinde’

In Vlaanderen heeft ťťn op twee personen een tussenkomst van een arts nodig alvorens te overlijden. Ook jij of iemand uit je omgeving kan geconfronteerd worden met een levensbedreigende ziekte.

Tijdens deze vorming krijg je informatie over verschillende mogelijke beslissingen bij het levenseinde.† Een nuttige vorming die je sterker maakt.

Wanneer? †††

dinsdag 15 mei 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?† †††

Regionaal dienstencentrum Tienen (polyvalente zaal)
Minderbroedersstraat 30
3300 Tienen

Interesse?†††

Schrijf je in via het RDC Tienen van LM Brabant: 016 82 27 10 of thuiszorg@mut403.be.


‘Preventie van hart- en vaatziekten’

Elk jaar sterven 38.000 personen aan hart- en vaatziekten. Dat zijn er 104 per dag of vier per uur. Daarmee zijn hart- en vaatziekten nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in BelgiŽ. Zwaarlijvigheid, roken en te weinig lichaamsbeweging zijn de belangrijkste risicofactoren.

Tijdens deze vorming kom je te weten hoe deze factoren precies inspelen op de werking van het hart en hoe je je hart het best kunt beschermen.

Wanneer? †††

dinsdag 15 mei 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘Berkenhof’
Beekstraat 25
3070 Kortenberg

Interesse?†††

Schrijf je in via het RDC Tienen van LM Brabant: 016 82 27 10 of thuiszorg@mut403.be. Of via LDC Berkenhof: 02 755 23 24 of chris.vanopstal@kortenberg.be.


‘Stoelaerobics’

In principe is bewegen, waaronder sporten, op elke leeftijd gezond. Sport heeft gelijkaardige gezondheidseffecten op oudere als op jongere leeftijd. Een bijkomend voordeel is dat deze gezondheidseffecten bij sport op oudere leeftijd sneller merkbaar zijn. Al na drie ŗ zes weken oefenen treedt er een merkbare verbetering op bij het kunnen uitvoeren van de dagelijkse activiteiten,† zoals het opstaan uit een stoel (kracht) of het aantrekken van de sokken (soepelheid).

In het eerste gedeelte van de sessie gaan we dieper in op de reden en voordelen van het sporten op oudere leeftijd, waarna we in het tweede gedeelte de praktische kant gaan oefenen.

Wanneer? †††

dinsdag 22 mei 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘Zonnedries’
Zonnedrieslaan 27
3390 Tielt-Winge

Interesse?†††

Schrijf je in via het RDC Tienen van LM Brabant: 016 82 27 10 of thuiszorg@mut403.be. Of via LDC Zonnedries: 016 63 55 18 of rita.theunis@ocmw.tielt-winge.be.


‘Slaapproblemen’

Een gezonde nachtrust is essentieel en een basisvoorwaarde voor een goede algemene gezondheid. De vormingsmedewerker zal tijdens de infosessie meer uitleg geven over een normaal slaappatroon en mogelijke oorzaken van slaapproblemen. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan enkele belangrijke tips om een goede nachtrust te bevorderen.

Wanneer? †††

maandag 4 juni 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Dienstencentrum ‘Breugheldal’
Itterbeeksebaan 208
1701 Itterbeek

Interesse?†††

Schrijf je in via het RDC Halle van LM Brabant: 02 356 85 88 of thuiszorg@mut403.be.


‘Geheugentraining’

Vergeet je regelmatig waar je je sleutels of bril gelegd hebt of waarom je nu weer naar de winkel moest? Dan is deze infosessie zeker interessant voor jou.

Aan de hand van een aantal technieken en tips die je tijdens het dagelijkse leven kunt gebruiken, wordt deze infosessie opgebouwd.

Wanneer? †††

donderdag 7 juni 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Regionaal dienstencentrum Tienen (polyvalente zaal)
Minderbroedersstraat 30
3300 Tienen

Interesse?†††

Schrijf je in via het RDC Tienen van LM Brabant: 016 82 27 10 of thuiszorg@mut403.be.


Kubb-initiatie

Blokken, stokken en een koning… voldoende materiaal om aan de slag te gaan met het spel ‘Kubb’. Volgens een legende zou Kubb een oud vikingspel zijn, afkomstig uit Zweden. Wij omschrijven het als een leuke combinatie van petanque en bowling. Kubb is een spel voor jong en oud, waarvoor geen speciale vaardigheden en kennis nodig zijn. Kortom, ideaal voor een gezellige namiddag. Na een korte introductie is het aan jouw beurt.

Wanneer? †††

dinsdag 26 juni 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Vianderdomein
Hamelendreef 77
3300 Tienen

Interesse?†††

Schrijf je in via het RDC Tienen van LM Brabant: 016 82 27 10 of thuiszorg@mut403.be.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09