Vormingsaanbod Oost-Vlaanderen

‘Oma’s en opa’s in woelige tijden’

Oma’s en opa’s hebben het vandaag in onze woelige samenleving niet gemakkelijk. Onze maatschappij wordt gekenmerkt door (v)echtscheidingen, nieuw samengestelde gezinnen, complexe gezinssituaties, familiecrisissen, ‘familiegerelateerde’ burn-outs, … Soms ontstaat er verwarring, rivaliteit en onzekerheid.

Op basis van (fictieve) levensverhalen bespreken we tijdens deze vorming de lach en de traan van de hedendaagse oma’s en opa’s. Aan de hand van deze levensverhalen hebben we het over de veerkracht en de draagkracht van oma’s en opa’s.

Het is een onderwerp dat gevoelig ligt en waarrond ook heel wat taboe bestaat. Er wordt ook heel moeilijk over gesproken. Misschien komt door deze vorming wel een en ander los.

Deze infosessie wordt je aangeboden door Vief Oost-Vlaanderen vzw, de vzw Liever Thuis LM en het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen.

Tijdens de pauze wordt koffie en thee voorzien en de mogelijkheid geboden om vragen te stellen en contact te leggen met andere deelnemers.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer? †††

maandag 16 april 2018 van 10u00 tot 13u00

Waar?††† †††

Zaal ‘De Zwalmkoets’
Gaverbosdreef 25
9630 Munkzwalm

Prijs:††† †††

3 euro per persoon

Interesse?†††

Schrijf je in vůůr 6 april 2018 bij Mieke Vandenberghe van Vief Oost-Vlaanderen: 09/223 19 76 of mieke.vandenberghe@lm.be.


‘Hulpmiddelen in de thuiszorg’

Ervaar je problemen om bepaalde zaken zelfstandig uit te voeren?

Tegenwoordig bestaat er een groot aanbod aan hulpmiddelen die een oplossing kunnen bieden.

Tijdens deze gratis vorming over mogelijke hulpmiddelen bieden Katja De Cordt en Laura Soens, ergotherapeuten bij LM Oost-Vlaanderen, jou de gelegenheid om ze te testen. Ze tonen je ook hoe je van je woning een veilige omgeving kunt maken.

Deze vorming wordt georganiseerd door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen en Solidariteit voor het Gezin vzw, en kadert in het zorgvernieuwingsproject ‘Integraal zorgpakket voor 60-plussers’.

Tijdens de pauze wordt koffie en thee voorzien en de mogelijkheid geboden om vragen te stellen en contact te leggen met andere deelnemers.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?†††

donderdag 26 april 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?†††

Solidariteit voor het Gezin vzw
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Interesse?† †††

Schrijf je in door te bellen naar het nummer 02 542 87 09 of stuur een mail naar lieverthuis@lm.be.


‘Voorafgaande zorgplanning’

Elk jaar komen heel wat mensen in een situatie terecht waarin ze niet meer in staat zijn om zelf beslissingen te nemen over hun persoonlijke zorg en de medische behandelingen die ze willen of niet meer willen. In jouw familie kan dit ook voorvallen.

Voorafgaande zorgplanning biedt je de mogelijkheid om je familie en zorgverleners duidelijk te maken welke zorgen je wenst wanneer je zelf niet meer in staat bent beslissingen te nemen. In een communicatieproces met je familie of naasten en een arts worden je waarden, wensen en voorkeuren over toekomstige zorg besproken.

Hoe dit allemaal in zijn werk gaat en welke mogelijkheden er zijn, kom je te weten tijdens deze gratis infosessie, die je wordt aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen en Solidariteit voor het Gezin vzw.

Als spreker verwelkomen we Linde Vande Casteele, stafmedewerker bij LEIF (LevensEinde InformatieForum).

Deze vorming kadert in het zorgvernieuwingsproject ‘Integraal zorgpakket voor 60-plussers’.

Tijdens de pauze wordt koffie en thee voorzien en de mogelijkheid geboden om vragen te stellen en contact te leggen met andere deelnemers.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer? †††

donderdag 21 juni 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?†††

Solidariteit voor het Gezin vzw
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Interesse?† †††

Schrijf je in door te bellen naar het nummer 02 542 87 09 of stuur een mail naar lieverthuis@lm.be.


Workshop ‘D’oede doze’: ervaar zelf dementie of een beperking

Iedereen kan zich wel een beeld vormen van dementie, gezichtsproblemen, gehoorproblemen, rugproblemen, … Maar wat doet dat met een mens die hieraan lijdt? Hoe ervaren zij dat? Welke problemen ondervinden zij in het dagelijks leven?

Hoe is het om dementie te hebben? Dat kan je ervaren via de workshop ‘d’oede doze’.

Je ondervindt aan den lijve hoe het is om minder goed te zien, minder goed te horen, problemen te hebben met fijne en grove motoriek, ...

Deze workshop wordt gegeven door Koen Amerlynck, opleider bij Mentor vzw, en wordt je aangeboden door het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen en de vzw Liever Thuis LM.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze workshop!

Wanneer? †††

maandag 4 juni 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Lokaal dienstencentrum ‘De Bosrank’
Ten Bosse 140 - 150
9800 Deinze

Interesse?†††

Schrijf je in door te bellen naar 09/223 19 76, stuur een mail naar info.ov@lm.be of schrijf je online in via de vormingskalender op www.lm.be.


Cursus ‘Dementie en nU’

Zorgen voor een persoon met dementie. Zorgen voor jezelf

“Ik heb nood aan iets meer dan alleen maar een gesprek. Ik ben op zoek naar een strategie om helder te zien in mijn situatie, maar het heeft me tijd gekost om daarvoor uit te komen,” geeft Albert toe. Zijn echtgenote woont nog thuis en de stap naar een woonzorgcentrum (rusthuis) ligt moeilijk.

“De balans tussen wat ik aankan en wat ik geef in de zorg voor mijn moeder is soms zoek,” zegt Chantal die al twee jaar mantelzorger is.

In Vlaanderen woont bijna† 65 % van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een vorm van dementie zijn er vaak heel wat vragen: Ben ik als mantelzorger goed bezig? Hoe reageer ik het best op bepaald gedrag? Wat is er mogelijk op vlak van zorg, tegemoetkomingen, …? Hoe lukt het om te zorgen voor de persoon met dementie en tůch ook te zorgen voor mezelf? Naasten van mensen met dementie voelen zich vaak alleen met al deze vragen.

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

 • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en de mogelijke ondersteuning;
 • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
 • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.
 • In deze cursus richten we ons naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. We doen dit door middel van:
 • het aanbieden van tien bijeenkomsten voor een vaste groep van maximaal vijftien personen;
 • het meegeven van kennis, vaardigheden en inzichten;
 • het samen met deelgenoten stilstaan en nadenken over de behandelde onderwerpen.

De begeleiding wordt verzorgd door medewerkers van OCMW Sint-Niklaas, AZ Nikolaas, LM, CM en Bond Moyson.

Wanneer?†††

De inleidende sessie gaat door op woensdag 21/02/2018 van 18u30 tot 21u30. De volgende sessies vinden plaats op woensdagavond 7/03, 21/03, 4/04, 18/04, 2/05, 16/05, 30/05, 13/06 en 27/06/2018, telkens van 18u30 tot 21u30.

Waar?††† †††

Woonzorgcentrum ‘Het Lindenhof’, Kerkstraat 11, 9111 Belsele

Prijs:†††

80 euro. Na bevestiging van je inschrijving, dien je het bedrag over te schrijven op het rekeningnummer van ’t Punt: BE08 7835 5010 3013.

Inbegrepen: deelname aan tien bijeenkomsten ťn een exemplaar van het boek ‘Dementie en nU voor mantelzorgers’.

Interesse?†††

Schrijf je in bij Delfien Indevuyst van ’t Punt: 03 778 55 53 of delfien.indevuyst@sint-niklaas.be.


Workshop ‘Relaxatietechnieken’

Iedereen kent wel dat onbehaaglijk gevoel dat alles te snel gaat of te snel moet gebeuren, waardoor er stress ontstaat. Relaxatietechnieken hebben als doel om zowel het lichaam als de geest tot rust te brengen en je op die manier te verlossen van je stressklachten.

Last van gespannenheid of gejaagdheid? Dan is deze praktische workshop zeker iets voor jou. Je leert er gevarieerde en deugddoende relaxatieoefeningen die je dagelijks kan toepassen.

Als begeleider verwelkomen we Rony Haak, relaxatietherapeut bij Gezondheidspraktijk Adamas.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze workshop!

Wanneer? †††

donderdag 8 maart 2018 van 13u30 tot 15u30

Waar?††† †††

Zaal ‘Roosevelt’
Oudstrijdersplein 13
9400 Ninove

Interesse?†††

Schrijf je in door te bellen naar 09/223 19 76, stuur een mail naar info.ov@lm.be of schrijf je online in via de vormingskalender op www.lm.be.


Plasproblemen

Ik hoest, ik nies en ik verlies urine? Is dat normaal? Deze infosessie is het ideale moment voor tips en inzichten over een onderwerp waar weinig over gesproken wordt en nog zoveel over te leren valt. Zowel voor mensen met incontinentie als voor zorgverleners en mantelzorgers.

Ronny Pieters en Veerle Decalf van het UZ Gent leggen uit welke soorten urineverlies er bestaan en welke behandelingen mogelijk zijn. Want met een incontinentieverband wordt het probleem ingepakt en niet aangepakt.

Leer dus je eigen blaas kennen en kom te weten hoe je goed voorbereid naar je huisarts stapt. Want over incontinentie moeten we durven praten. Luister tijdens de infosessie bijvoorbeeld naar de moedige getuigenis van Conny.

De toegang is gratis, reserveren is verplicht.

Wanneer?†††

dinsdag 20 maart 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Lokaal dienstencentrum ‘De Boei’
Vaartstraat 2A
9000 Gent

Interesse?†††

Schrijf je in via de agenda op www.lm.be/oost-vlaanderen, stuur een mail naar info.ov@lm.be of bel naar 09/223 19 76.†


Zilverwijzer

Ben je ouder dan 60 jaar en wil je in groep ontdekken hoe je (nog) positiever in het leven kan staan? Dan is Zilverwijzer helemaal voor jou!

Zilverwijzer zijn groepssessies voor zestigplussers die zichzelf verder willen ontplooien. Vanaf je 60 jaar verandert er immers wel wat in je leven: lichamelijke veranderingen, je aanpassen na je pensioen, verlies van vrienden en geliefden, … Iedereen komt voor grote en kleine uitdagingen te staan. Hoe ga je daar mee om? Hoe kan je je nog beter in je vel voelen, jezelf ontplooien, meer vitaliteit hebben?

Ontdek tijdens de bijeenkomsten hoe je jouw veerkracht kan versterken.

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan tegenslagen, uitdagingen en alledaagse stress en om daar zelfs sterker uit te komen. Ook voor jou is het belangrijk om te beschikken over een hoge veerkracht! Ga tijdens Zilverwijzer op zoek naar jouw sterktes, herontdek je krachten en voel de voordelen in je leven op vlak van relaties, gezondheid, denken, (vrijwilligers)werk, hobby’s, …

Waarom je zou meedoen?

 • Ervaringen, levenswijsheid en kennis delen, dat is waar het bij Zilverwijzer om gaat. Je levert niet alleen een bijdrage aan je eigen welbevinden, maar ook aan dat van anderen.
 • Leer nieuwe mensen kennen en onderhoud sociale contacten. Uit vorige sessies zijn er groepen ontstaan die nu nog regelmatig afspreken.

Hoe zit zo'n Zilverwijzer-sessie in elkaar en wat zijn de thema's die aan bod komen? Lees alles op www.fitinjehoofd.be.

Deze infosessies worden je gratis aangeboden. Inschrijven is verplicht!

Wanneer?†††

De Zilverwijzer-cursus bestaat uit zes verschillende sessie, die doorgaan op:
donderdag 22 maart 2018 van 14u00 tot 16u00;

 • donderdag 29 maart 2018 van 14u00 tot 16u00;
 • donderdag 12 april 2018 van 14u00 tot 16u00;
 • donderdag 19 april 2018 van 14u00 tot 16u00;
 • donderdag 26 april 2018 van 14u00 tot 16u00;
 • donderdag 3 mei 2018 van 14u00 tot 16u00.††† †††

Waar?††† †††

Lokaal dienstencentrum ‘De Regenboog’
Lucas De Heerestraat 83
9000 Gent

Interesse?†††

Schrijf je in via de agenda op www.lm.be/oost-vlaanderen, stuur een mail naar info.ov@lm.be of bel naar 09/223 19 76.†


‘Het hart: risicofactoren en bescherming

Jaarlijks sterven in BelgiŽ 31.000 personen aan hart- en vaatziekten. Dat zijn er 85 per dag of bijna vier per uur. Daarmee zijn hart- en vaatziekten nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in BelgiŽ.

Zwaarlijvigheid, roken en te weinig lichaamsbeweging zijn de belangrijkste risicofactoren. Tijdens deze vorming kom je te weten hoe deze factoren precies inspelen op de werking van het hart en hoe je je hart het best kan beschermen.

Heb je vragen over de gezondheid van je hart? Wil je meer te weten komen over de risicofactoren? Dokter Freddy Van de Casseye, Voorzitter Belgische Cardiologische Liga, beantwoordt al je vragen tijdens deze boeiende gratis infosessie, die je wordt aangeboden door het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer? †††

dinsdag 17 april 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

CC Lokeren (lokaal F)
Torenstraat 1
9160 Lokeren

Interesse?†††

Schrijf je in door te bellen naar 09/223 19 76, stuur een mail naar info.ov@lm.be of schrijf je online in via de vormingskalender op www.lm.be.


Darmkanker

Elk jaar krijgen 5.000 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben. Darmkanker is de op ťťn na meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaatkanker en longkanker). Elk jaar overlijden 1.800 tot 2.000 Vlamingen aan de ziekte. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld, stijgen de overlevingskansen van de patiŽnt en kunnen jaarlijks ongeveer 400 sterfgevallen voorkomen worden.

Daarom is correcte en professionele informatie belangrijk. Dr. Tom Feryn zal tijdens deze unieke voordracht vanuit zijn specialisme de huidige stand van zaken brengen inzake opsporing en behandeling van darmkanker. Na de voordracht van Dr. Feryn zal Molviene op een humoristische manier tijdens haar monoloog de darmmiserie uit de doeken doen … Wetenschap op een bedje van humor.

Dr. Tom Feryn is als chirurg-specialist verbonden aan het AZ Sint-Jan Brugge- Oostende AV en al meer dan vijftien jaar een toonaangevende autoriteit om de zorgkwaliteit van patiŽnten met rectumkanker in BelgiŽ te verbeteren. Hij is ook de voorzitter van de vzw Blue Movement Vlaanderen.

De toegang is gratis, reserveren is verplicht.

Wanneer?†††

donderdag 17 mei 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Lokaal dienstencentrum ‘Zonneheem’
Schietspoelstraat 9
9900 Eeklo

Interesse?†††

Schrijf je in via de agenda op www.lm.be/oost-vlaanderen, stuur een mail naar info.ov@lm.be of bel naar 09/223 19 76.††


‘Stress … kan het anders?’

Tijdens deze vorming kom je als deelnemer meer te weten over stress: de oorzaken, de reacties en de gevolgen. Je krijgt inzicht in het eigen stressproces en er gaat aandacht naar een gezonde manier van omgaan met ťn voorkomen van stress.

De infosessie wordt gegeven door Mieke Verheyen, psychotherapeute en vormingsmedewerkster.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Praktisch:

 • woensdag 16 mei 2018 van 14u00 tot 16u00:
  Lokaal dienstencentrum ‘Den Oever’, Kloosterstraat 6, 9890 Gavere
 • maandag 8 oktober 2018 van 14u00 tot 16u00:
  Lokaal dienstencentrum ‘De Regenboog’, Lucas De Heerestraat 83, 9000 Gent

Interesse?††

Schrijf je in door te bellen naar 09/223 19 76, stuur een mail naar info.ov@lm.be of schrijf je online in via de vormingskalender op www.lm.be.


‘Psoriasis’

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidziekte die zich manifesteert door rode plekken, bedekt met witte schilfers. De meest voorkomende plaatsen zijn de ellebogen en de knieŽn. Ook de hoofdhuid en zelfs het hele lichaam kunnen aangetast zijn.

Paul De Corte, Psoriasis Liga Vlaanderen, zal aandacht besteden aan volgende onderwerpen:

 • Wat zijn de klachten?
 • Hoe de ziekte behandelen?
 • Voeding en beweging
 • Zelfzorg

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer? †††

vrijdag 18 mei 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Lokaal dienstencentrum ‘De Regenboog’
Lucas De Heerestraat 83
9000 Gent

Interesse?†††

Schrijf je in door te bellen naar 09/223 19 76, stuur een mail naar info.ov@lm.be of schrijf je online in via de vormingskalender op www.lm.be.


Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09