Vormingsaanbod Oost-Vlaanderen

   

Voordracht 'Gehoorproblemen'

Je hoort wat slechter. En vooral: je verstaat wat slechter. Misschien heb je al een hoortoestel, maar dat volstaat niet altijd. Een hoortoestel is immers geen bril.

Tijdens deze boeiende voordracht krijg je meer uitleg over verschillende gehoorproblemen en mogelijke oplossingen.

Deze voordracht wordt gegeven door Rita Verstraete, ervaringsdeskundige en gepensioneerd logopedist en thuisbegeleider verbonden aan AHOSA vzw - Sint-Lievenspoort.

Deze gratis voordracht wordt je aangeboden door lokaal dienstencentrum ‘De Toekomst’, LM Plus, de vzw Liever Thuis LM (mantelzorgvereniging), de vzw Onbegrensd LM (vereniging voor personen met een beperking) en de Eerstelijnszone Regio Aalst.

Wanneer?

maandag 25 september 2023 van 10u00 tot 12u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Toekomst’
Sint-Kamielstraat 85
9300 Aalst

Interesse?

Schrijf je in bij LDC De Toekomst: 053/60 75 00 (van maandag tot vrijdag tussen 10u00 en 16u00) of detoekomst.ldc@animagroup.be.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Online praatgroep voor mantelzorgers

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  we een gratis online praatgroep voor mantelzorgers.

Praktisch:

  • maandag 25 september 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
    Online (via Microsoft Teams)
  • maandag 16 oktober 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
    Online (via Microsoft Teams)
  • maandag 6 november 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
    Online (via Microsoft Teams)
  • maandag 27 november 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
    Online (via Microsoft Teams)
  • maandag 18 december 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
    Online (via Microsoft Teams)

Interesse?   

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Online infomoment 'Kanker, intimiteit en seksualiteit'

Kom op tegen kanker organiseert op 28 september 2023 een gratis online infosessie over intimiteit en seksualiteit bij kanker.

De infosessie wordt gegeven door Kristel Mulders, seksuologe en therapeut in het Jessa ziekenhuis in Hasselt.

“Met ons seksleven was niets mis. Mark hoefde me maar een kus te geven en ik kon al helemaal in vuur en vlam staan. Maar met mijn kanker kwam daar iets tussen …”: Phaedra.

“We hadden een bevredigend seksleven. Maar nu, maanden na de borstoperatie van mijn vrouw, kan ik nog steeds niet vrijen zonder aan die kanker herinnerd te worden…”: Simon.

“Hoe kan ik me terug openstellen voor een nieuwe relatie? Ik ben niet meer dezelfde zelfverzekerde man van vroeger…”: Pierre.

Tijdens deze infosessie zal Kristel Mulders ingegaan op de problemen die kunnen ontstaan in het intiem en seksueel leven van mensen wanneer zij geconfronteerd worden met kanker.

Volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Wat is intimiteit?
  • Wat is seksualiteit? 
  • Welke seksuele veranderingen kunnen optreden bij mannen en bij vrouwen?
  • Welke gevolgen kunnen de verschillende behandelingen hebben op de fertiliteit en hoe laat je dat onderzoeken?
  • Welke invloed kunnen behandelingen zoals chirurgie, chemotherapie, radiotherapie of antihormoontherapie hebben op je seksueel leven, je zelfbeeld en je relatie?
  • Wat kan je eraan doen? Waar vind je goede informatie? Wie kan je helpen bij deze problemen?

Er zullen ook hele praktische handvatten aangereikt worden om, ondanks het ziek zijn, bewust te worden van de vele verschillende intimiteitsbelevingen en de hulpmiddelen die er bestaan om je daarin te ondersteunen.

Dit online infomoment is bedoeld voor zowel alleenstaanden als koppels.

Wanneer?

donderdag 28 september 2023 van 19u00 tot 21u00

Waar?

Online

Interesse?

Schrijf je in door een e-mail te sturen naar regionalewerking@komoptegenkanker.be of bel naar het nummer  03/213 13 44.


Infosessie 'Zelfzorg voor mantelzorgers'

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee. Het risico op overbelasting is dan ook groot. Zo kan je draaglast groter worden dan je draagkracht. Je draagkracht omvat alle dingen die je energie opleveren, zoals een goede nachtrust, voldoening krijgen,  een vriendelijk woord, … Je draaglast bestaat uit alle dingen die aan je energie vreten, zoals het opnemen van veel zorgtaken in combinatie met een job en/of gezin en eigen huishouden, bezorgdheid over de toestand van de zorgvrager enz. Je draagkracht en draaglast dienen in evenwicht te zijn om je goed in je vel te voelen en goed te kunnen functioneren.

Er ontstaan problemen als de draaglast groter wordt dan de draagkracht. De balans is dan weg, waardoor er stress ontstaat en je geleidelijk aan uitgeput raakt.

Tijdens deze voordracht, die georganiseerd wordt door lokaal dienstencentrum ‘Zeventiendorpen’, in samenwerking met Liever Thuis LM, staan we stil bij wat mogelijke krachtbronnen kunnen zijn om je draagkracht te vergroten, maar ook bij de stoorzenders die zorgen voor een hoge draaglast. We geven tips rond het beter omgaan met de energiebalans.

De gratis infosessie wordt gegeven door Sandra Vande Velde, project- en vormingsmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

dinsdag 3 oktober 2023 van 13u00 tot 16u30

Waar?

Buurtcentrum ‘De Rekkelinge’
Desiré Delcroixstraat 1C
9800 Deinze

Interesse?

Schrijf je in bij LDC Zeventiendorpen op het nummer  09/387 82 80.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Infosessie '(Her)ontdek jouw innerlijke veerkracht bij rouw'

Tijdens deze infosessie krijg je eerst uitleg over wat rouw is en daarna over de verschillende soorten rouw. Dit alles met veel ruimte voor interactie tussen de spreker en de aanwezigen. Er is ruimte voor het delen van verhalen en ervaringen en om lotgenoten te ontmoeten voor een gesprek bij een drankje als je dat wenst.

Als je op zoek bent naar antwoorden, erkenning en herkenning, kan deze infosessie je troost bieden. Je kan (opnieuw) jouw innerlijke veerkracht ontdekken en krijgt ook tips om jouw persoonlijke draagkracht een boost te geven.

Deze infosessie wordt gegeven door Yasmine De Scheemaeker, maatschappelijk werker en jonge mantelzorger.

Deze gratis infosessie wordt je aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met i-mens, de vzw Missing You en LM Oost-Vlaanderen.

Wanneer?

donderdag 5 oktober 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

i-mens (auditorium)
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Meld je aan bij het onthaal!

Interesse?

Schrijf je in bij de vzw Liever Thuis LM: 02/542 87 09 of lieverthuis@lm.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Activiteiten inloophuis dementie Gent

Het inloophuis dementie Gent organiseert in het najaar van 2023 heel wat activiteiten voor mantelzorgers van personen met dementie. De persoon met dementie mag meekomen. Deelname is gratis.

Lezing ‘Wat is dementie?’

Mensen nemen snel het woord ‘dementie’ in de mond. Maar wat betekent de term nu juist? Wat is het verschil met de ziekte van Alzheimer? Wat als je eens iets vergeet of moeilijk op een naam kan komen? Moet je je dan zorgen maken? Psychologe Delfien Van Hoe geeft toelichting bij verschillende aspecten van de ziekte.

Wanneer?

maandag 9 oktober 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Regenboog’
Lucas de Heerestraat 83
9000 Gent

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Bezoek aan Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is hét museum van het dagelijks leven. Je verkent er hoe mensen wonen, eten, vieren, liefhebben of ontspannen, van meer dan 100 jaar geleden tot nu. Iedereen herkent wel iets dat herinneringen oproept of een glimlach tevoorschijn tovert.

Wanneer?

vrijdag 10 november 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Huis van Alijn
Kraanlei 65
9000 Gent

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Lezing ‘Samen beslissen’

Als mantelzorger ben je enerzijds snel bezorgd over het welzijn en de veiligheid van de naaste voor wie je zorgt. Wie dementie heeft, vindt het anderzijds nog altijd heel belangrijk om zelf zijn of haar levenskeuzes te maken. Hoe verzoen je beide kanten? Hoe pak je het samen met zorgprofessionals zo aan dat je beslissingen neemt waarbij beide partijen zich goed  en betrokken voelen? Dat is precies waar de methodiek ‘Samen beslissen’ je bij helpt. Valerie Desmet van de Arteveldehogeschool vertelt er je meer over.

Wanneer?

dinsdag 28 november 2023 van 19u00 tot 21u00

Waar?

Woonzorgcentrum ‘De Liberteyt’
Vroonstalledries 22
9032 Wondelgem

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Bezoek aan natuurmuseum ‘De wereld van Kina’

‘De wereld van Kina’ is het oudste museum van Gent. Onder de gepassioneerde conservator Leo Michel Thiery groeide het uit tot een ware schatkamer. Je vindt er een prachtige collectie vogels, gesteenten, zeedieren en nog veel meer. De deelnemers gaan tijdens dit bezoek dieper in op een aantal collectiestukken en delen wonderlijke verhalen met elkaar.

Wanneer?

vrijdag 1 december 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Natuurmuseum ‘De wereld van Kina’
Sint-Pietersplein 14
9000 Gent

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Lezing ‘Maakt dementie onbekwaam?’

Wanneer je als mantelzorger geconfronteerd wordt met dementie komt daar heel wat bij kijken, ook op juridisch vlak. Is het bijvoorbeeld nog mogelijk om een zorgvolmacht op te stellen of kies je voor bewindvoering? In deze lezing geeft jurist Erik Langerock je meer toelichting over dergelijke aspecten. Ook verzekeringen, aansprakelijkheid, testamenten en rijbewijzen komen aan bod. Nadien is er ruimte voor vragen.

Wanneer?

vrijdag 15 december 2023 van 10u00 tot 12u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Thuishaven’
Neuseplein 33
9000 Gent

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Winterverhalen

De winter is het ideale seizoen om gezellig samen naar een verhaal te luisteren. De vertelster brengt sprookjes met een grote herkenbaarheid en een eenvoudige structuur, in een mix met zachte akoestische instrumenten, zoals klankschalen, fluit en sansula (duimpiano). De deelnemers sluiten de namiddag af met een kopje koffie en een stuk taart.

Wanneer?

dinsdag 19 december 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Open Huis ‘De Kiosk’
Gasthuisstraat 2A
9041 Oostakker

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Ter info

Het inloophuis dementie is er voor iedereen die vragen heeft rond dementie. Je kunt langskomen op de zitdag op donderdag tussen 13u30 en 16u30 of op afspraak.


Workshop voor mantelzorgers: Zelfzorg in de praktijk

Je zorgt voor iemand en daar komt zoveel bij kijken. Het traject is onvoorspelbaar. Je eigen behoeftes verdwijnen naar de achtergrond. Dit alles veroorzaakt vaak stress voor jouw lichaam en geest.

We kunnen de zorgsituatie (vaak) niet (veel) veranderen, maar we gaan aan de slag om met kleine ingrepen minder stress en meer lichtheid te ervaren. Zo staan we er mentaal sterker voor.

Aansluitend ontmoeting en gesprek.

Deelname is gratis, inclusief koffie en gebak.

Wanneer?

woensdag 11 oktober 2023 van 14u00 tot 15u00

Waar?

Seniorcity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Parkeermogelijkheid vlakbij (in postsite - tegen betaling).

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April: 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de workshop? Kom dan zeker niet naar de workshop, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Mantelzorgcafé Zele

Er zijn veel mensen die de zorg voor anderen op zich nemen, zonder dat ze weten dat ze eigenlijk mantelzorger zijn. Of je nu boodschappen doet, de rolluiken gaat optrekken, helpt in het huishouden of iemand hulp biedt bij zich te wassen, het maakt allemaal een groot verschil voor de persoon die de zorg nodig heeft.

Omdat dit wel eens overweldigend of moeilijk kan zijn, is het contact met anderen in een gelijkaardige situatie vaak verhelderend en geruststellend.

In het mantelzorgcafé Zele willen we je de ruimte geven om je ervaringen, problemen of gevoelens met andere mantelzorgers te delen en even op adem te komen. Maar even goed bieden we informatie over praktische zaken zoals premies, verschillende woonvormen of hoe zaken juridisch in elkaar zitten. Elke maand pikken we er een thema uit. Iedereen is welkom en kan vrij aansluiten.

Programma:

  • Infosessie ‘Goed wonen als je ouder wordt’: woensdag 11 oktober 2023 van 14u00 tot 16u00
    Deze infosessie handelt over de verschillende mogelijkheden die er op vandaag zijn om zo lang mogelijk thuis te blijven, met aandacht voor de voordelen en mogelijke moeilijkheden die een keuze met zich meebrengt.
  • Infosessie ‘Ergonomisch werken als mantelzorger’: donderdag 16 november 2023 van 14u00 tot 16u00
    Als mantelzorger moet je regelmatig heffen en tillen. Daarnaast sta je misschien ook in voor de transfer van je zorgbehoevende partner, ouder of kind. Hoe pak je dit zo rugvriendelijk mogelijk aan?
  • Infosessie ‘Vroegtijdige zorgplanning: afspraken maken en wilsverklaringen’: vrijdag 16 december 2023 van 14u00 tot 16u00
    Tijdens deze infosessie hebben we het over financiële afspraken in de zorg, bewindvoering, vroegtijdige zorgplanning en de voorbereiding van een opname in een woonzorgcentrum.

Waar?

Centrum woonzorg Zele ‘De Bron’
Koevliet 3
9240 Zele

Prijs:

1 euro per persoon (koffie en water inbegrepen)

Interesse?

Schrijf je in bij het lokaal dienstencentrum ‘De Welle’: 052/45 68 51 of debron@zele.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Online workshop 'Look good, feel better': over verzorging en make-up voor vrouwen geraakt door kanker

Kom op tegen kanker organiseert in het najaar van 2023 tweemaal een gratis online workshop ‘Look good, feel better’ voor vrouwen geraakt door kanker.

Wie er goed uitziet, voelt zich meestal ook beter. Ook als je ziek bent.

Soms krijgt je lichaam het hard te verduren zowel door de ziekte als door de behandeling. Daarom organiseert Kom op tegen Kanker een workshop ‘Look good, feel better’. Hierbij leert een ‘Kom op tegen Kanker’-schoonheidsspecialiste jou de basisprincipes van een goede huidverzorging, make-up, wenkbrauwen bijtekenen, ...

Deze workshop gaat online door, handig voor mensen die minder mobiel zijn, in isolatie zitten of zich niet kunnen of willen verplaatsen naar de ziekenhuizen waar deze workshops fysiek doorgaan.

Wanneer?

  • dinsdag 17 oktober 2023 van 10u00 tot 11u30
  • dinsdag 19 december 2023 van 10u00 tot 11u30

Waar?

Online

Interesse?

Schrijf je in door een e-mail te sturen naar regionalewerking@komoptegenkanker.be of bel naar het nummer  03/213 13 44.


Online cursus 'Hoe hou je het vol als partner/ouder van een persoon met een hersenletsel?'

Je partner of kind heeft een hersenletsel opgelopen. Het leven ziet er plotseling anders uit, ook voor jou als partner/ouder. Meestal overkomt je het 'mantelzorger worden/zijn' van een persoon met hersenletsel. Je rolt er automatisch in en pas na een tijd wordt de inhoud van de taak duidelijk.

Tijdens deze cursus krijg je antwoord op volgende vragen:

  • Wat betekent het om mantelzorger van een persoon met hersenletsel te zijn?
  • Waarom is het zo moeilijk?
  • Hoe bewaak je je grenzen?
  • Hoe hou je het vol?
  • Welke tips kan je gebruiken in je eigen situatie?
  • Wat met je eigen vrije tijd?

We willen vooral leren van elkaar door samen in gesprek te gaan. We zoeken naar manieren om mantelzorger te zijn en toch jezelf niet te verliezen.

Deze online cursus voor mantelzorgers wordt georganiseerd door Sig vzw en de Hersenletsel Liga. De cursus wordt begeleid door Sabine Willaert, vormingswerker, stafmedewerker Sig vzw en ervaringsdeskundige.

Wanneer?

  • dinsdag 17 oktober 2023 van 19u00 tot 20u30
  • dinsdag 24 oktober 2023 van 19u00 tot 20u30
  • dinsdag 7 november 2023 van 19u00 tot 20u30
  • dinsdag 14 november 2023 van 19u00 tot 20u30

Waar?

Online

Prijs:

50 euro

Interesse?

Schrijf je in op https://www.sig-net.be/nl/vormingen/breed-publiek/detail/7195/hoe-hou-ik-het-vol-als-partner-ouder-van-een-persoon-met-een-hersenletsel.


Workshop 'Spraak naar tekst apps: iets voor mij?'

De vzw AHOSA staat voor Anders HOren Samen Aanpakken en richt zich naar doven en slechthorenden. De vereniging organiseert een interessante workshop over apps voor doven en slechthorenden.

In deze workshop zal je kennismaken met ‘spraak naar tekst’-apps en hoe je ze kunt inzetten, al dan niet in combinatie met andere hulpmiddelen.

Na deze workshop heb je de start gemaakt om dit hulpmiddel op de juiste manier in te zetten en kan je thuis en in andere situaties verder de mogelijkheden verkennen.

Tijdens de workshop verken je zowel gratis als betaalde mogelijkheden.

Ben je ‘digibeet’? Ook dan helpt de vzw AHOSA je tijdens deze workshop op weg, dus laat je niet tegenhouden om deel te nemen.

Wat moet je meenemen? Wat moet je voorbereiden?:

  • Smartphone (gsm) en/of tablet
  • Roger apparatuur en/of andere draagbare microfoonsystemen
  • Optioneel: eventueel AVA (app) installeren (zeker voor iPhone- en iPad-gebruikers)

De workshop wordt begeleid door Ed Weemaes.

Wanneer?

donderdag 19 oktober 2023 van 19u30 tot 21u30

Waar?

Dienstencentrum Ledeberg
Ledebergplein 30
9050 Ledeberg

Parkeren op wandelafstand kan in de parkeertoren van Ledeberg, Hundelgemsesteenweg 2B, 9050 Ledeberg.

Het gebouw is rolstoeltoegankelijk. Ringleiding en schrijftolk zijn voorzien.
Heb je eigen hulpmiddelen? Vergeet deze dan zeker niet mee te brengen.

Prijs:

  • leden van AHOSA vzw: 10 euro
  • niet-leden: 12 euro

Te storten op het rekeningnummer van AHOSA vzw: BE 26 4400 3464 4129, met als mededeling ‘Workshop apps’.

Interesse?

Schrijf je vóór 10 oktober 2023 in via de website www.ahosa.be, mail naar info@ahosa.be of bel naar 0489/14 43 00 of 0489/14 43 12.


Theatervoorstelling 'Bobijn' over dementie

Bob is zijn Bobbijn kwijt. En later nog eentje. Hij protesteert, is kwaad, gelaten en soms triest. Is Bob nog steeds Bob? Zelfs zonder zijn Bobbijn?

Een theatervoorstelling door theatergezelschap TGoesting over wat dementie doet met een mens en zijn omgeving.

Na de voorstelling is er een nabespreking voorzien.

Deze theatervoorstelling wordt je aangeboden door praatcafé dementie Oost-Vlaanderen, regio Meetjesland.

Wanneer?

dinsdag 24 oktober 2023 van 19u30 tot 21u30
Onthaal vanaf 19u00

Waar?

AZ Alma (auditorium)
Ringlaan 15
9900 Eeklo

Prijs:

15 euro per persoon
Te storten op rekeningnummer BE30 7360 4044 3711 van Praatcafé dementie Oost-Vlaanderen, regio Meetjesland.

Interesse?

Schrijf je in via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe654FsNxOWIuBNLtRykMKm4ZOV6Mgqg7ZCAkq_SV3uNC3i3A/viewform.

Voel je je ziek op de dag van de theatervoorstelling? Kom dan zeker niet naar de voorstelling, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.   


Workshops 'Veerkrachtige mantelzorger'

De steden Ninove en Geraardsbergen, de Eerstelijnszone Dender Zuid en Logo Dender willen de mantelzorgers uit Ninove en Geraardsbergen gericht ondersteunen in hu mentaal welzijn. Daarom organiseren ze workshops waar volgende thema's aan bod komen:

  • slaaphygiëne: nuttige tips voor een betere nachtrust;
  • voeding: gezonde aperitief, snacks, gezond dessert, ...;
  • bewegen: beweeg je fit;
  • piekeren: hoe omgaan met piekergedachten, tips en tricks.

Elke deelnemer/mantelzorger zal aan elke workshop deelnemen.

Gelieve aangepaste kledij (wandeling) mee te brengen.

Deelname is gratis.

Wanneer?

maandag 13 november 2023 om 13u00 (welkom vanaf 12u30)
Receptie start om 16u00.

Waar?

Provinciaal domein 'De Gavers' - zaal 'De kleine doos' (parking A)
Onkerzelestraat 280
9500 Geraardsbergen

Interesse?

Schrijf je in via https://forms.office.com/e/SpZgRAvhfh of info@elzdenderzuid.be.


Workshop 'Kleine gelukjes voor mantelzorgers'

Een fijne, losse workshop vol tips en kleine praktische oefeningen om je even te laten verademen. Je leert je eigen nood aan rust, ontspanning, energie, contact of vrolijkheid kennen. Zo kom je zelf weer aan het roer van je eigen leven.

Aansluitend ontmoeting en gesprek.

Deelname is gratis, inclusief koffie en gebak.

Wanneer?

dinsdag 5 december 2023 van 14u00 tot 15u00

Waar?

Seniorcity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Parkeermogelijkheid vlakbij (in postsite - tegen betaling).

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April: 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de workshop? Kom dan zeker niet naar de workshop, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Mantelzorgcafé Wetteren: infosessie 'Ergonomisch werken als mantelzorger'

Mantelzorg is zorg bieden aan iemand die omwille van ziekte, handicap, ouderdom, …  ondersteuning nodig heeft. In Vlaanderen zijn er meer dan 600.000 mantelzorgers. Allen waardevolle partners in de zorg die erkenning verdienen voor de belangrijke rol die zij spelen binnen onze maatschappij.

Het mantelzorgcafé Wetteren is de ontmoetingsplaats voor mantelzorgers, jong of oud en van alle mogelijke achtergronden. Iedereen, die kort of langdurig voor iemand heeft gezorgd, is welkom. Er worden tips en tricks uitgewisseld over de organisatie van de zorg, administratie of andere zaken. Elke maand wordt er een thema besproken en je krijgt concrete informatie.

Het mantelzorgcafé Wetteren geeft ruimte aan ervaringen van mantelzorgers en legt de nadruk op probleemoplossende vaardigheden. Aarzel niet om deel te nemen en zo anderen in gelijkaardige situatie te ontmoeten.

Tijdens het mantelzorgcafé van 14 december staan we stil bij het ergonomisch werken als mantelzorger: zaken heffen en tillen, de persoon voor wie je zorgt in en uit de auto helpen, helpen bij het uit bed komen van de persoon voor wie je zorgt, de transfer van bed naar zetel/relax, … Je krijgt ook informatie omtrent ergonomisch handelen dat verleend wordt door de Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds.

Deze infosessie wordt gegeven door Filip Buckens, ergonoom en verpleegkundige verbonden aan UZ Gent, en Christoph Boeykens, ergotherapeut verbonden aan de Dienst Maatschappelijk Werk van LM Oost-Vlaanderen.

Dit initiatief wordt je gratis aangeboden vanuit het lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’, de vzw Liever Thuis LM, Coponcho, Steunpunt Mantelzorg en Samana.

Wanneer?

donderdag 14 december 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’
Molenstraat 50
9230 Wetteren

Interesse?

Schrijf je in door te bellen naar het nummer 09/366 02 42 of stuur een mail naar dienstencentrum@wetteren.be


Infosessie 'Op vakantie als mantelzorger'

Vakantie kan een helend effect hebben op mantelzorgers, maar de stap zetten is vaak geen evidentie. Verschillende verenigingen organiseren daarom vakanties op maat van mantelzorgers en hun zorgvragers.

Tijdens deze bijeenkomst gaat Coponcho graag in op jullie vragen en mogelijke twijfels.

Aansluitend ontmoeting en gesprek.

Deelname is gratis, inclusief koffie en gebak.

Wanneer?

dinsdag 30 januari 2024 van 14u00 tot 15u00

Waar?

Seniorcity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Parkeermogelijkheid vlakbij (in postsite - tegen betaling).

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April: 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Infosessie 'Bewindvoering en zorgvolmacht'

Om het even welk moment kan je in een situatie belanden waarbij je niet (meer) in staat bent om je eigen vermogen te beheren of om de juiste beslissingen op persoonlijk vlak te nemen. In het burgerlijk recht is daarom voorzien dat de vrederechter een bewindvoerder kan aanstellen die wilsonbekwame personen beschermt door hen bij te staan of door de noodzakelijke handelingen van het dagelijks leven over te nemen en in hun plaats uit te voeren.

Je kunt echter vermijden dat de vrederechter moet tussenkomen door vooraf reeds een beslissing te nemen over wie je vermogen mag beheren als jij dit niet meer kunt. Dat kan je doen via een zorgvolmacht.

Tijdens deze infosessie krijg je informatie over zowel de zorgvolmacht als de principes rond bewindvoering.

De infosessie wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM (een erkende mantelzorgvereniging).

Aansluitend ontmoeting en gesprek.

Deelname is gratis, inclusief koffie en gebak.

Wanneer?

dinsdag 20 februari 2024 van 20u00 tot 21u00

Waar?

Seniorcity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Parkeermogelijkheid vlakbij (in postsite - tegen betaling).

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April: 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09