Vormingsaanbod Oost-Vlaanderen


Online praatgroep voor mantelzorgers

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  we een gratis online praatgroep voor mantelzorgers.

Wanneer?

maandag 5 juni 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Activiteitenkalender inloophuis dementie Gent

Het inloophuis dementie Gent organiseert in de eerste helft van 2023 heel wat activiteiten voor mantelzorgers van personen met dementie. De persoon met dementie mag meekomen. Deelname is gratis.

Lezing ‘Houvast bij dementie’

De diagnose ‘dementie’ is confronterend, voor iedereen die ze krijgt, én voor familie en vrienden. Gelukkig zijn er al heel wat initiatieven die ondersteuning bieden. Zo ontwikkelde Expertisecentrum Dementie (ECD) Paradox een ‘houvastdocument’. Dat geeft je een overzicht van wie of wat je ondersteuning kan bieden na de diagnose. Een medewerker va ECD Paradox vertelt er alles over.

Wanneer?

donderdag 8 juni 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Inloophuis dementie
Meersemdries 4
9050 Gentbrugge

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of
dementievriendelijk@stad.gent.

Vertelwandeling Noël Callebaut

Samen geniet je van een dementievriendelijke vertelwandeling met verhalen over geluk en hoop. Verhalenverteller Noël Callebaut en Mies Valies nemen je mee op een korte tocht in Gentbrugge. Voor jong en oud!

Wanneer?

vrijdag 23 juni 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Speltincx’
Meersemdries 4
9050 Gentbrugge

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of
dementievriendelijk@stad.gent.

Ter info:

Het inloophuis dementie is er voor iedereen die vragen heeft rond dementie. Je kunt langskomen op de zitdag op donderdag tussen 13 en 16 uur of op afspraak.


Mantelzorgcafé Zele

Er zijn veel mensen die de zorg voor anderen op zich nemen, zonder dat ze weten dat ze eigenlijk mantelzorger zijn. Of je nu boodschappen doet, de rolluiken gaat optrekken, helpt in het huishouden of iemand hulp biedt zich te wassen, het maakt allemaal een groot verschil voor de persoon die de zorg nodig heeft.

Omdat dit wel eens overweldigend of moeilijk kan zijn, is het contact met anderen in een gelijkaardige situatie vaak verhelderend en geruststellend.

In het mantelzorgcafé Zele willen we je de ruimte geven om je ervaringen, problemen of gevoelens met andere mantelzorgers te delen en even op adem te komen. Maar even goed bieden we informatie over praktische zaken zoals premies, verschillende woonvormen of hoe zaken juridisch in elkaar zitten. Elke maand pikken we er een thema uit. Iedereen is welkom en kan vrij aansluiten.

Programma:

  • Infosessie ‘Hartcoherentie: ontspanningstechnieken’: donderdag 22 juni 2023 van 14u00 tot 16u00
    Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmes in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Hoe is het gesteld met jouw hartcoherentie? En hoe kan jij als mantelzorger jouw hartcoherentie verhogen?
  • Infosessie ‘Verlies en rouw bij mantelzorg’: dinsdag 12 september 2023 van 14u00 tot 16u00
    Verlies kan je zowel tijdens als na de zorg meemaken. Na een intensieve zorg staat je vaak een dubbel verlies te wachten: afscheid van een persoon, maar ook afscheid van een manier van leven.
  • Infosessie ‘Goed wonen als je ouder wordt’: woensdag 11 oktober 2023 van 14u00 tot 16u00
    Deze infosessie handelt over de verschillende mogelijkheden die er op vandaag zijn om zo lang mogelijk thuis te blijven, met aandacht voor de voordelen en mogelijke moeilijkheden die een keuze met zich meebrengt.
  • Infosessie ‘Ergonomisch werken als mantelzorger’: donderdag 16 november 2023 van 14u00 tot 16u00
    Als mantelzorger moet je regelmatig heffen en tillen. Daarnaast sta je misschien ook in voor de transfer van je zorgbehoevende partner, ouder of kind. Hoe pak je dit zo rugvriendelijk mogelijk aan?
  • Infosessie ‘Vroegtijdige zorgplanning: afspraken maken en wilsverklaringen’: vrijdag 16 december 2023 van 14u00 tot 16u00
    Tijdens deze infosessie hebben we het over financiële afspraken in de zorg, bewindvoering, vroegtijdige zorgplanning en de voorbereiding van een opname in een woonzorgcentrum.

Waar?

Centrum woonzorg Zele ‘De Bron’
Koevliet 3
9240 Zele

Prijs:

1 euro per persoon (koffie en water inbegrepen)

Interesse?

Schrijf je in bij het lokaal dienstencentrum ‘De Welle’: 052/45 68 51 of debron@zele.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Voordracht 'Draagkracht en -last bij mantelzorgers'

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee. Het risico op overbelasting is dan ook groot. Zo kan je draaglast groter worden dan je draagkracht. Je draagkracht omvat alle dingen die je energie opleveren, zoals een goede nachtrust, voldoening krijgen,  een vriendelijk woord, … Je draaglast bestaat uit alle dingen die aan je energie vreten, zoals het opnemen van veel zorgtaken in combinatie met een job en/of gezin en eigen huishouden, bezorgdheid over de toestand van de zorgvrager enz. Je draagkracht en draaglast dienen in evenwicht te zijn om je goed in je vel te voelen en goed te kunnen functioneren.

Er ontstaan problemen als de draaglast groter wordt dan de draagkracht. De balans is dan weg, waardoor er stress ontstaat en je geleidelijk aan uitgeput raakt.

Tijdens deze voordracht, die georganiseerd wordt door dienstencentrum ‘Den Birkenblok’ in samenwerking met Vief en Liever Thuis LM, staan we stil bij wat mogelijke krachtbronnen kunnen zijn om je draagkracht te vergroten, maar ook bij de stoorzenders die zorgen voor een hoge draaglast. We geven tips rond het beter omgaan met de energiebalans.

De infosessie wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

vrijdag 23 juni 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Dienstencentrum ‘Den Birkenblok’
Oude Dorpsstraat 15
9120 Vrasene

Prijs:

2 euro per persoon (koffie, thee en water inbegrepen)

Interesse?

Schrijf je in bij dienstencentrum ‘Den Birkenblok’: 0471/62 68 29 of ldc.denbirkenblok@zpw.be.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Psycho-educatie 'Dementie en nu' voor mantelzorgers van personen met dementie in Gent

In Vlaanderen woont bijna 70 procent van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een of andere vorm van dementie zijn er vaak heel wat vragen. Praktische vragen, zoals “Dementie … en nu?”, maar evenzeer vragen op emotioneel vlak. Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf. Naasten van mensen met dementie voelen zich hiermee vaak alleen.

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

  • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en de mogelijke ondersteuning;
  • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
  • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

‘Dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de tien bijeenkomsten van ‘Dementie en nu’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelende onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van maximaal vijftien mantelzorgers van een persoon met (jong)dementie.

Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en de begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

‘Dementie en nu’ is een psycho-educatiepakket ontwikkeld op initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Enkel personen die de opleiding tot ‘Dementie en nu’-coach hebben gevolgd, mogen de sessies begeleiden.

Wanneer?

De sessies vinden tweewekelijks plaats op donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.
De eerste sessie vindt plaats op donderdag 7 september 2023. De volgende sessies zijn voorzien op donderdag 14, 21 en 28 september, 5, 12, 19 en  26 oktober, 2 en 9 november 2023.

Waar?

AZ Maria Middelares
Buitenring Sint-Denijs 30
9000 Gent

Prijs:

80 euro voor de volledige reeks, inclusief het handboek ‘Dementie en nu’
Liever Thuis LM geeft een tussenkomst van 40 euro aan LM-leden. Meld aan je
ziekenfonds dat je deze cursus volgt om de tussenkomst te ontvangen. Sommige ziekenfondsen geven ook een tussenkomst.

Interesse?

Schrijf je in door een mail te sturen naar demnu@azmmsj.be of neem telefonisch contact op met de dementiecoaches van AZ Maria Middelares: 09/246 13 60, 09/246 22 45 of 09/246 99 91.


Cursus 'Dementie en nU' voor mantelzorgers van personen met dementie in Eeklo

In Vlaanderen woont bijna 70 procent van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een of andere vorm van dementie zijn er vaak heel wat vragen. Praktische vragen, zoals “Dementie … en nu?”, maar evenzeer vragen op emotioneel vlak. Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf. Naasten van mensen met dementie voelen zich hiermee vaak alleen.

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

  • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en de mogelijke ondersteuning;
  • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
  • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

‘Dementie en nU’ richt zich naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de zes bijeenkomsten van ‘Dementie en nu’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelende onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van tien tot vijftien mantelzorgers van een persoon met (jong)dementie.

Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en de begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

‘Dementie en nU’ is een psycho-educatiepakket ontwikkeld op initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Enkel personen die de opleiding tot ‘Dementie en nU’-coach hebben gevolgd, mogen de sessies begeleiden.

De cursus is een initiatief van de stuurgroep van het praatcafé dementie Meetjesland, in samenwerking met AZ Alma. Ook de vzw Liever Thuis LM en LM Oost-Vlaanderen zijn mede-initiatiefnemers.

Wanneer?

De sessies vinden tweewekelijks plaats op donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.
De eerste sessie vindt plaats op donderdag 14 september 2023. De volgende sessies zijn voorzien op donderdag 28 september, 12 en 26 oktober, 16 november en 30 november 2023.

Waar?

AZ Alma
Ringlaan 15
9900 Eeklo

Prijs:

50 euro voor de volledige reeks, inclusief het handboek ‘Dementie en nU’
Liever Thuis LM geeft een tussenkomst van 25 euro aan LM-leden. Meld aan je
ziekenfonds dat je deze cursus volgt om de tussenkomst te ontvangen. Sommige ziekenfondsen geven ook een tussenkomst.

Interesse?

Schrijf je in bij Stefanie Desmet van AZ Alma: 09/310 10 77 of stefanie.desmet@azalma.be.

Voel je je ziek op de dagen van de cursus? Kom dan zeker niet naar de cursus, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Voordracht 'Rouw'

Deze voordracht is een combinatie van wat rouw is, verschillende soorten rouw en interactie.

Als je op zoek bent naar antwoorden, erkenning en herkenning, kan deze voordracht je troost bieden.

Deze voordracht wordt gegeven door Yasmine De Scheemaeker, maatschappelijk werker en jonge mantelzorger.

Deze gratis voordracht wordt je aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met i-mens.

Wanneer?

donderdag 5 oktober 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

i-mens (Toekomstzaal)
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Meld je aan bij het onthaal!

Interesse?

Schrijf je in bij de vzw Liever Thuis LM: 02/542 87 09 of lieverthuis@lm.be.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet naar de voordracht, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09