Vormingsaanbod Oost-Vlaanderen

‘De kunst van het ouder worden’

In België bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd vandaag 65 jaar. Die leeftijd wordt in 2025 verhoogd tot 66 jaar en in 2030 zelfs tot 67 jaar. Ondanks het feit dat we met z’n allen straks langer aan de slag moeten, tel jij misschien al met goesting of met tegenzin af naar jouw pensioen. Of misschien ben je reeds korte of langere tijd ervaringsdeskundige?

Met pensioen gaan is van alle tijden, maar de tijden zijn veranderd! Wanneer mensen vijftig jaar geleden met pensioen gingen, waren ze ‘oud’, hadden ze gemiddeld niet lang meer te leven en telden ze niet meer mee in de maatschappij. Gepensioneerden van nu zien er vaak nog jong, dynamisch en actief uit! Ze staan ‘vol goesting’ in het leven.

Ook jij wil nog het verschil maken en ‘ertoe doen’, bijvoorbeeld door een nieuwe carrière uit te bouwen, als vrijwilliger of mantelzorger aan de slag te gaan, je kinderen en kleinkinderen te ondersteunen, meer tijd aan je partner te besteden, …

Deze infosessie biedt een boeiend ‘receptenboek’ aan om, in verbondenheid met jezelf en met alles en iedereen om je heen, zinvol, creatief en succesvol ouder te worden, dit met het diepe besef dat het leven niet altijd even lief voor je is

Deze gratis infosessie wordt je aangeboden door de vzw Liever Thuis LM en het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen en wordt begeleid door Els Messelis, gerontoloog en docent aan de Odisee hogeschool.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?   

donderdag 14 november 2019 van 14u00 tot 16u00

Waar?   

Solidariteit voor het Gezin vzw
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Interesse?    

Schrijf je in door te bellen naar het nummer 02/542 87 09 of stuur een mail naar lieverthuis@lm.be.


Praatgroep mantelzorgers

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  Heuverveld vzw en het OCMW Waasmunster, in samenwerking met het Vlaams Mantelzorgplatform vzw, een gratis praatgroep voor mantelzorgers.

De begeleiding is in handen van Mario Schelfhout, bestuurslid bij het Vlaams Mantelzorgplatform vzw.

Tijdens de praatgroep wordt water en koffie voorzien.

Als je gedurende de praatgroep geen opvang vindt voor de persoon voor wie je de zorg opneemt, kan je je wenden tot de sociale dienst van vzw Heuverveld om de mogelijkheden te bespreken.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze praatgroep!

Wanneer?   

 • vrijdag 8 november 2019 van 14u00 tot 16u00
 • vrijdag 6 december 2019 van 14u00 tot 16u00
 • vrijdag 10 januari 2020 van 14u00 tot 16u00
 • vrijdag 7 februari 2020 van 14u00 tot 16u00

Waar?   

Heuverveld  vzw
Cafetaria serviceflats
Molenstraat 41
9250 Waasmunster

Interesse?     

Schrijf je vóór 27 september 2019 in door te bellen naar het nummer 052/25 13 20 of stuur een e-mail naar melissa.famaey@heuverveld.be.


Activiteiten voor mantelzorgers

Zorgen voor een familielid, partner, buur of vriend(in) met een chronische ziekte of een beperking is niet eenvoudig. Daarom organiseert lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’, in samenwerking met  Liever Thuis LM, Samana en S-Plus Mantelzorg, een aantal gratis activiteiten voor mantelzorgers.

Infosessie ‘Wat is mantelzorg?

Je krijgt tijdens deze infosessie een antwoord op volgende vragen:

 • Wat is mantelzorg?
 • Welke financiële ondersteuning bestaat er? Heb jij als mantelzorger of de persoon/personen voor wie je zorgt recht op een premie? Hoe en bij wie vraag je die aan?

We sluiten de infosessie af met tips en wisselen ervaringen uit.

Praktisch: keuze uit:

 • donderdag 26 september 2019 van 14u00 tot 16u00:
  Lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’, Molenstraat 50, 9230 Wetteren
 • donderdag 26 september 2019 van 19u30 tot 21u30:
  Lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’, Molenstraat 50, 9230 Wetteren

Interesse?   

Schrijf je in bij LDC De Koffiebranderij op het nummer 09/366 02 42 of via dienstencentrum@wetteren.be.

Koffienamiddagen voor mantelzorgers

Wanneer?

 • donderdag 10 oktober 2019 van 14u00 tot 16u00
 • donderdag 14 november 2019 van 14u00 tot 16u00
 • donderdag 12 december 2019 van 14u00 tot 16u00

Waar?        

Lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’, Molenstraat 50, 9230 Wetteren

Interesse?   

Schrijf je in bij LDC De Koffiebranderij op het nummer 09/366 02 42 of via dienstencentrum@wetteren.be.

Infosessie ‘Eenzaamheid’

Wanneer?   

dinsdag 3 maart 2020 om 14u00

Waar?        

Lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’, Molenstraat 50, 9230 Wetteren
Interesse?    Schrijf je in bij LDC De Koffiebranderij op het nummer 09/366 02 42 of via dienstencentrum@wetteren.be.

Infosessie ‘Klein geluk voor de mantelzorgers’

Wanneer?   

dinsdag 23 juni 2020 om 14u00

Waar?        

Lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’, Molenstraat 50, 9230 Wetteren

Interesse?   

Schrijf je in bij LDC De Koffiebranderij op het nummer 09/366 02 42 of via dienstencentrum@wetteren.be.


Cursus ‘Dementie en nU’
Zorgen voor een persoon met dementie. Zorgen voor jezelf

Het AZ Alma (Eeklo), de ziekenfondsen en de mantelzorgverenigingen organiseren een cursus over dementie voor mensen die thuis zorgen voor een persoon die lijdt aan deze aandoening.

“Ik heb nood aan iets meer dan alleen maar een gesprek. Ik ben op zoek naar een strategie om helder te zien in mijn situatie, maar het heeft me tijd gekost om daarvoor uit te komen,” geeft Albert toe. Zijn echtgenote woont nog thuis en de stap naar een woonzorgcentrum (rusthuis) ligt moeilijk.

“De balans tussen wat ik aankan en wat ik geef in de zorg voor mijn moeder is soms zoek,” zegt Chantal die al twee jaar mantelzorger is.

In Vlaanderen woont bijna 70 % van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een vorm van dementie zijn er vaak tal van vragen: Ben ik als mantelzorger goed bezig? Hoe reageer ik best op bepaald gedrag? Wat is er mogelijk op vlak van zorg, tegemoetkomingen, …? Hoe lukt het om te zorgen voor de persoon met dementie en toch ook te zorgen voor mezelf? Naasten van mensen met dementie voelen zich hiermee vaak alleen.

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

 • meer te weten over dementie, de impact ervan op de persoon met de ziekte en op jou als mantelzorger, hoe ermee omgaan en de bestaande ondersteuningsmogelijkheden;
 • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
 • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

In deze cursus richten we ons naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. We doen dit door middel van:

 • het aanbieden van vijf bijeenkomsten voor een vaste groep van maximaal vijftien personen;
 • het meegeven van kennis, vaardigheden en inzichten;
 • het stilstaan en nadenken over de behandelde onderwerpen, samen met andere mantelzorgers die zorgen voor een persoon met dementie.

Waar?       

AZ Alma
Ringlaan 15
9900 Eeklo

Wanneer?   

Gratis kennismakingssessie op maandag 30 september 2019 van 13u30 tot 16u30.

De cursus gaat door om de 2 weken op maandag van 13u30 tot 16u30. De eerste sessie gaat door op maandag 21 oktober 2019. De volgende sessies vinden plaats op 4 november, 18 november, 2 december en 16 december.

Prijs:       

Het inschrijvingsgeld voor de cursus bedraagt 50 euro*. Dit omvat de 5 sessies en het boek ‘Dementie en nU’ ter waarde van 30 euro.

*Informeer je bij je ziekenfonds of jou een korting kan toegekend worden.

Interesse?   

Schrijf je in bij Stefanie Desmet op het nummer 09/310 10 77 of mail naar stefanie.desmet@azalma.be.


‘Draagkracht en draaglast’

Je draagkracht en draaglast dienen in evenwicht te zijn voor een goed functioneel welbevinden. Als er door je omgeving, een persoon voor wie je zorgt of door jezelf verwachtingen worden gesteld die passen bij wat je lichamelijk en geestelijk aankan, dan is de balans in evenwicht en is er sprake van een gezonde hoeveelheid stress.

Er ontstaan problemen als de belasting groter wordt dan de draagkracht. De balans is dan weg, er ontstaat negatieve stress en er treedt energielekkage op.

Tijdens deze gratis infosessie staan we stil bij wat mogelijke krachtbronnen kunnen zijn, maar ook bij de stoorzenders die zorgen voor draaglast. We bekijken de verschillende copingstijlen en gaan dieper in op de vraag waarom het soms zo moeilijk is je grenzen af te bakenen en deze te communiceren. Tenslotte geven we tips rond het stellen van grenzen en het beter omgaan met de energiebalans.

Deze infosessie wordt je aangeboden door lokaal dienstencentrum (LDC) ‘Den Oever’, in samenwerking met het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen en de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?   

woensdag 18 december 2019 van 14u00 tot 16u00

Waar?   

Ontmoetingsruimte van LDC Den Oever
Kloosterstraat 6
9890 Gavere

Interesse?     

Schrijf je in bij LDC Den Oever: 09/389 20 30 of ldc.den.oever@sitemariahuis.be. Of bij LM Oost-Vlaanderen: 09/223 19 76 of info.ov@lm.be.


Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09