Vormingsaanbod Oost-Vlaanderen

Omgaan met agressief gedrag bij dementie

Een persoon met dementie kan soms erg boos of agressief zijn. Als mantelzorger is het niet eenvoudig de oorzaak van het agressief gedrag te achterhalen en op dit gedrag gepast te reageren.

Het agressief gedrag heeft immers een impact op zowel jou als mantelzorger, maar ook de persoon met dementie zelf. Bovendien wil je de zorgrelatie in stand houden. Omgaan met agressie door een persoon met dementie is dan ook een hele uitdaging.

Tijdens deze gratis vorming, georganiseerd door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen en Solidariteit voor het Gezin vzw, en kadert in het zorgvernieuwingsproject ‘Integraal zorgpakket voor 60-plussers’, staan we stil bij wat agressief gedrag eigenlijk is en wanneer we echt spreken van agressie. Van waar komt dit gedrag en wat is de relatie met de dementie? Je krijgt tips aangereikt hoe je dit gedrag een plaats kunt geven en hoe je ermee om kunt gaan.

De vorming wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Tijdens de pauze wordt koffie en thee voorzien en de mogelijkheid geboden om vragen te stellen en contact te leggen met andere deelnemers.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?†††

donderdag 22 februari 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?†††

Solidariteit voor het Gezin vzw
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Interesse?† †††

Schrijf je in door te bellen naar het nummer 02 542 87 09 of stuur een mail naar lieverthuis@lm.be.


Cursus ‘Dementie en nU’

Zorgen voor een persoon met dementie. Zorgen voor jezelf

“Ik heb nood aan iets meer dan alleen maar een gesprek. Ik ben op zoek naar een strategie om helder te zien in mijn situatie, maar het heeft me tijd gekost om daarvoor uit te komen,” geeft Albert toe. Zijn echtgenote woont nog thuis en de stap naar een woonzorgcentrum (rusthuis) ligt moeilijk.

“De balans tussen wat ik aankan en wat ik geef in de zorg voor mijn moeder is soms zoek,” zegt Chantal die al twee jaar mantelzorger is.

In Vlaanderen woont bijna† 65 % van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een vorm van dementie zijn er vaak heel wat vragen: Ben ik als mantelzorger goed bezig? Hoe reageer ik het best op bepaald gedrag? Wat is er mogelijk op vlak van zorg, tegemoetkomingen, …? Hoe lukt het om te zorgen voor de persoon met dementie en tůch ook te zorgen voor mezelf? Naasten van mensen met dementie voelen zich vaak alleen met al deze vragen.

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

 • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en de mogelijke ondersteuning;
 • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
 • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.
 • In deze cursus richten we ons naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. We doen dit door middel van:
 • het aanbieden van tien bijeenkomsten voor een vaste groep van maximaal vijftien personen;
 • het meegeven van kennis, vaardigheden en inzichten;
 • het samen met deelgenoten stilstaan en nadenken over de behandelde onderwerpen.

De begeleiding wordt verzorgd door medewerkers van OCMW Sint-Niklaas, AZ Nikolaas, LM, CM en Bond Moyson.

Wanneer?†††

De inleidende sessie gaat door op woensdag 21/02/2018 van 18u30 tot 21u30. De volgende sessies vinden plaats op woensdagavond 7/03, 21/03, 4/04, 18/04, 2/05,16/05, 30/05, 13/06 en 27/06/2018, telkens van 18u30 tot 21u30.

Waar?††† †††

Woonzorgcentrum ‘Het Lindenhof’, Kerkstraat 11, 9111 Belsele

Prijs:†††

80 euro. Na bevestiging van je inschrijving, dien je het bedrag over te schrijven op het rekeningnummer van ’t Punt: BE08 7835 5010 3013.

Inbegrepen: deelname aan tien bijeenkomsten ťn een exemplaar van het boek ‘Dementie en nU voor mantelzorgers’.

Interesse?†††

Schrijf je in bij Delfien Indevuyst van ’t Punt: 03 778 55 53 of delfien.indevuyst@sint-niklaas.be.


Plasproblemen

Ik hoest, ik nies en ik verlies urine? Is dat normaal? Deze infosessie is het ideale moment voor tips en inzichten over een onderwerp waar weinig over gesproken wordt en nog zoveel over te leren valt. Zowel voor mensen met incontinentie als voor zorgverleners en mantelzorgers.

Ronny Pieters en Veerle Decalf van het UZ Gent leggen uit welke soorten urineverlies er bestaan en welke behandelingen mogelijk zijn. Want met een incontinentieverband wordt het probleem ingepakt en niet aangepakt.

Leer dus je eigen blaas kennen en kom te weten hoe je goed voorbereid naar je huisarts stapt. Want over incontinentie moeten we durven praten. Luister tijdens de infosessie bijvoorbeeld naar de moedige getuigenis van Conny.

De toegang is gratis, reserveren is verplicht.

Wanneer?†††

dinsdag 20 maart 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Lokaal dienstencentrum ‘De Boei’
Vaartstraat 2A
9000 Gent

Interesse?†††

Schrijf je in via de agenda op www.lm.be/oost-vlaanderen, stuur een mail naar info.ov@lm.be of bel naar 09/223 19 76.†


Zilverwijzer

Ben je ouder dan 60 jaar en wil je in groep ontdekken hoe je (nog) positiever in het leven kan staan? Dan is Zilverwijzer helemaal voor jou!

Zilverwijzer zijn groepssessies voor zestigplussers die zichzelf verder willen ontplooien. Vanaf je 60 jaar verandert er immers wel wat in je leven: lichamelijke veranderingen, je aanpassen na je pensioen, verlies van vrienden en geliefden, … Iedereen komt voor grote en kleine uitdagingen te staan. Hoe ga je daar mee om? Hoe kan je je nog beter in je vel voelen, jezelf ontplooien, meer vitaliteit hebben?

Ontdek tijdens de bijeenkomsten hoe je jouw veerkracht kan versterken.

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan tegenslagen, uitdagingen en alledaagse stress en om daar zelfs sterker uit te komen. Ook voor jou is het belangrijk om te beschikken over een hoge veerkracht! Ga tijdens Zilverwijzer op zoek naar jouw sterktes, herontdek je krachten en voel de voordelen in je leven op vlak van relaties, gezondheid, denken, (vrijwilligers)werk, hobby’s, …

Waarom je zou meedoen?

 • Ervaringen, levenswijsheid en kennis delen, dat is waar het bij Zilverwijzer om gaat. Je levert niet alleen een bijdrage aan je eigen welbevinden, maar ook aan dat van anderen.
 • Leer nieuwe mensen kennen en onderhoud sociale contacten. Uit vorige sessies zijn er groepen ontstaan die nu nog regelmatig afspreken.

Hoe zit zo'n Zilverwijzer-sessie in elkaar en wat zijn de thema's die aan bod komen? Lees alles op www.fitinjehoofd.be.

Deze infosessies worden je gratis aangeboden. Inschrijven is verplicht!

Wanneer?†††

De Zilverwijzer-cursus bestaat uit zes verschillende sessie, die doorgaan op:
donderdag 22 maart 2018 van 14u00 tot 16u00;

 • donderdag 29 maart 2018 van 14u00 tot 16u00;
 • donderdag 12 april 2018 van 14u00 tot 16u00;
 • donderdag 19 april 2018 van 14u00 tot 16u00;
 • donderdag 26 april 2018 van 14u00 tot 16u00;
 • donderdag 3 mei 2018 van 14u00 tot 16u00.††† †††

Waar?††† †††

Lokaal dienstencentrum ‘De Regenboog’
Lucas De Heerestraat 83
9000 Gent

Interesse?†††

Schrijf je in via de agenda op www.lm.be/oost-vlaanderen, stuur een mail naar info.ov@lm.be of bel naar 09/223 19 76.†


Darmkanker

Elk jaar krijgen 5.000 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben. Darmkanker is de op ťťn na meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaatkanker en longkanker). Elk jaar overlijden 1.800 tot 2.000 Vlamingen aan de ziekte. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld, stijgen de overlevingskansen van de patiŽnt en kunnen jaarlijks ongeveer 400 sterfgevallen voorkomen worden.

Daarom is correcte en professionele informatie belangrijk. Dr. Tom Feryn zal tijdens deze unieke voordracht vanuit zijn specialisme de huidige stand van zaken brengen inzake opsporing en behandeling van darmkanker. Na de voordracht van Dr. Feryn zal Molviene op een humoristische manier tijdens haar monoloog de darmmiserie uit de doeken doen … Wetenschap op een bedje van humor.

Dr. Tom Feryn is als chirurg-specialist verbonden aan het AZ Sint-Jan Brugge- Oostende AV en al meer dan vijftien jaar een toonaangevende autoriteit om de zorgkwaliteit van patiŽnten met rectumkanker in BelgiŽ te verbeteren. Hij is ook de voorzitter van de vzw Blue Movement Vlaanderen.

De toegang is gratis, reserveren is verplicht.

Wanneer?†††

donderdag 17 mei 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?††† †††

Lokaal dienstencentrum ‘Zonneheem’
Schietspoelstraat 9
9900 Eeklo

Interesse?†††

Schrijf je in via de agenda op www.lm.be/oost-vlaanderen, stuur een mail naar info.ov@lm.be of bel naar 09/223 19 76.†


Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09