Vormingsaanbod West-Vlaanderen


Workshop 'Van piekeren naar meer rust in je hoofd, ondanks zware tegenslagen'

Kom op tegen kanker organiseert op 17 januari 2022 een gratis workshop over piekeren voor kankerpatiënten en hun naasten.

Piekeren zegt iets over wat jij belangrijk vindt in je leven. Wat is belangrijk voor jou en kan je daar iets mee doen? Ga er dan voor! Ligt het niet in jouw macht, laat het dan los. Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan wanneer het echt moeilijk gaat. Toch is er altijd iets dat we voor onszelf kunnen doen.

In deze workshop leer je je piekergedachten delen en kom je tot nieuwe inzichten en handvaten om met jouw piekergedachten om te gaan.

De workshop wordt gegeven door Jamie Ponseele, psychotherapeut verbonden aan praktijk ’t Verbindt.

Wanneer?

maandag 17 januari 2022 om 14u00

Waar?

Dienstencentrum ‘t Vijverhof
Kortrijkstraat 68
8700 Tielt

Interesse?   

Schrijf je vóór 15 januari 2022 in bij Griet Deroo van het dienstencentrum: 051/40 26 46 of dienstencentrum@ztielt.be.

Voel je je ziek op de dag van de workshop? Kom dan zeker niet naar de workshop, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Online praatgroep mantelzorg

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee. In 2020 en 2021 kregen mantelzorgers het extra moeilijk door de coronamaatregelen.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  we een gratis online praatgroep voor mantelzorgers.

Praktisch:

 • maandag 24 januari 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
  Online (via Microsoft Teams)
 • maandag 14 februari 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
  Online (via Microsoft Teams)
 • maandag 7 maart 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
  Online (via Microsoft Teams)
 • maandag 28 maart 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
  Online (via Microsoft Teams)
 • maandag 25 april 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
  Online (via Microsoft Teams)
 • maandag 16 mei 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
  Online (via Microsoft Teams)
 • maandag 13 juni 2022 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45):
  Online (via Microsoft Teams)

Interesse?   

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Digitale lezing 'De Maakbare Mens'

De (medische) technologische vooruitgang komt steeds sneller op ons af. Denk maar aan de innovatieve geneesmiddelen, genetische screening en de NIPT voor de opsporing van het syndroom van Down. Wat doen deze technologieën met ons? Welke keuzes, ethische dilemma’s en bezorgdheden brengen deze met zich mee? Prof. dr. Heidi Mertens, bio-ethica verbonden van de Universiteit Gent en voorzitter van De Maakbare Mens, legt het je graag uit.

Wil je hier meer over weten? Neem dan deel aan de gratis digitale lezing (webinar), die georganiseerd wordt door De Maakbare Mens, de vzw Onbegrensd LM en de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

dinsdag 25 januari 2022 van 14u00 tot 16u30

Waar?

Online (via Zoom)

Interesse?

Schrijf je vóór 20 januari 2022 in via onbegrensd@lm.be. Je zal enkele dagen op voorhand een deelnamelink ontvangen.


Infosessie 'Combigebruik van alcohol en medicatie door zorgbehoevende personen'

Heeft je partner of één van je ouders een chronische ziekte? Ben je als mantelzorger betrokken bij de ondersteuning van deze persoon en wil je graag ondersteuning in hoe je het gesprek over het combineren van medicatie met bijvoorbeeld alcohol kunt beginnen? Neem dan deel aan deze gratis infosessie, georganiseerd door het Chronic Care-project ‘De Koepel/SIBE’ en het Netwerk Geestelijke Gezondheid Noord-West-Vlaanderen.

Naast informatie over de risico’s van het combigebruik, gaan de organisatoren in op wat je als mantelzorger kunt doen. Er is ook mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere mantelzorgers.

Praktisch: keuze uit volgende momenten:

 • dinsdag 1 februari 2022 van 14u30 tot 16u00:
  Ontmoetingscentrum ’t Viooltje, Violierenlaan 3b, 8400 Oostende
 • dinsdag 1 februari 2022 van 14u30 tot 16u00:
  Kinderboerderij ‘d’Oude Smelterij’, Ieperse Heerweg 5, 8200 Torhout
 • donderdag 3 februari 2022 van 13u30 tot 15u00:
  Lokaal dienstencentrum ‘De Stille Meers’, Sluisvaartstraat 17, 8430 Middelkerke

Interesse? 

Schrijf je in door het formulier in te vullen op https://forms.gle/MaB4bFj7SMJieXkK7 of stuur een mail naar lies@samenisbeter.be of bel naar het nummer 059/41 67 61.


Webinar 'Bewindvoering en zorgvolmacht'

Om het even op welk moment kan je in een situatie belanden waarbij je niet (meer) in staat bent om je eigen vermogen te beheren of om de juiste beslissingen op persoonlijk vlak te nemen. In het burgerlijk recht is daarom voorzien dat de vrederechter een bewindvoerder kan aanstellen die wilsonbekwame personen beschermt door hen bij te staan of door de noodzakelijke handelingen van het dagelijks leven over te nemen en in hun plaats uit te voeren.

Je kunt echter voorkomen dat de vrederechter een beslissing moet nemen over de aanstelling van een bewindvoerder door vooraf een zorgvolmacht op te stellen.

Tijdens dit gratis webinar,  georganiseerd door de vzw Liever Thuis LM (erkende mantelzorgvereniging), krijg je de nodige uitleg over het opstellen van een zorgvolmacht en de stappen die nodig zijn in het kader van de bewindvoering.

Het webinar wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerer van de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

dinsdag 8 februari 2022 van 20u00 tot 22u00 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Infosessie 'Gun jezelf een goede nachtrust'

Kom op tegen kanker organiseert op 14 maart 2022 een gratis infosessie over slapen voor kankerpatiënten en hun naasten.

Wat kunnen we doen om enerzijds ons hoofd en anderzijds ons lichaam tot rust te brengen? Men hoort mensen soms zeggen: “Wanneer ik voor de televisie zit, in mijn zetel, zou ik zo in slaap kunnen vallen. Maar eens in de slaapkamer, in mijn bed, krijg ik geen oog meer dicht.” Hoe komt dat en wat kan men er aan doen?

Je krijgt tijdens de infosessie ook een antwoord op volgende vragen:

 • Hoe ontstaat een verstoord slaappatroon?
 • Hoe wordt het in stand gehouden?
 • Hoe kan je uit die vicieuze cirkel raken?

De infosessie wordt gegeven door Ilke Corneillie, psycholoog en psychotherapeut verbonden aan praktijk ‘Psychotheek’.

Wanneer?

maandag 14 maart 2022 om 14u00

Waar?

Dienstencentrum ‘t Vijverhof
Kortrijkstraat 68
8700 Tielt

Interesse?   

Schrijf je vóór 12 maart 2022 in bij Griet Deroo van het dienstencentrum: 051/40 26 46 of dienstencentrum@ztielt.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Webinar 'Rouw tijdens de zorg voor een naaste: altijd opnieuw afscheid nemen'

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke, mentale of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Zowel jij als vaak ook de persoon voor wie je zorgt, gaan door een rouwproces.

Tijdens dit gratis webinar, dat georganiseerd wordt door de vzw Liever Thuis LM (erkende mantelzorgvereniging), staan we stil bij de verschillende rouwfasen en -taken, waarom het voor mantelzorgers zo moeilijk is om hiermee om te gaan en geven we ook enkele tips.

Het webinar wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

dinsdag 15 maart 2022 van 20u00 tot 22u00 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Lezing ‘Oudermisbehandeling: wat als de zorg ontspoort?'

Deze lezing geeft aandacht aan de signalen van ontspoorde zorg en reikt handvaten aan om ontspoorde zorg te herkennen en tijdig te voorkomen.

Door voortdurende inspanningen bij een zorgsituatie is het risico dat de zorg kan ontsporen groter. Dat kan geleidelijk aan gebeuren, zonder besef of wens. Redenen zijn bijvoorbeeld de overbelasting of de complexe taken van verzorgen of toedienen van medicatie. Veel mantelzorgers roeien steeds met kleinere riemen en gaan soms aan zichzelf voorbij.

Aan de hand van casussen krijg je als mantelzorger op een positieve manier inzicht in wat de dunne grens is tussen ontspoorde zorg en mis(be)handeling van een zorgafhankelijke persoon, zonder daarbij iemand met de vinger te wijzen.

Tijdens deze lezing kom je te weten hoe belangrijk het is om zonder schuldgevoel tijdig hulp in te schakelen.

Er is ook mogelijkheid tot interactie en vragen.

Deze gratis lezing wordt je aangeboden door Eerstelijnszone WE40 (Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem) en wordt gegeven door een medewerker van Coponcho.

Wanneer?

vrijdag 29 april 2022 van 15u00 tot 17u00

Waar?

Zaal 'Sinjo'
Lattenklieversstraat 28
8730 Beernem

Interesse?

Schrijf je in bij de intergemeentelijke preventiewerker Jana Syoen:
0493/91 10 85 of jana.syoen@logobrugge-oostende.be.


Lezing ‘Voorafgaande zorgplanning en patiëntenrechten'

In 2002 was België het eerste land ter wereld dat zowel een wet op de patiëntenrechten als een euthanasiewet uitwerkte. We zijn vandaag 20 jaar later, maar nog steeds bestaat er veel onduidelijkheid over de toepassing van deze wetten.

Zo kennen velen niet het verschil tussen een wilsverklaring euthanasie en een actueel verzoek om euthanasie. Weinigen weten dat er ook een negatieve wilsverklaring bestaat.

Tijdens deze lezing staan we stil bij de acht patiëntenrechten en proberen we de grootste onduidelijkheden rond de wilsverklaringen de wereld uit te helpen. We schenken ook de nodige aandacht aan de rol van de vertegenwoordiger en de vertrouwenspersoon.

Er is ook mogelijkheid tot interactie en vragen.

Deze gratis lezing wordt je aangeboden door Eerstelijnszone WE40 (Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem) en wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

dinsdag 31 mei 2022 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Vrijetijdscentrum
Vlamingveld 40
8490 Jabbeke

Interesse?

Schrijf je in bij de intergemeentelijke preventiewerker Jana Syoen:
0493/91 10 85 of jana.syoen@logobrugge-oostende.be.


Lezing ‘Oud is niet out, maar goud’

De vergrijzing van onze samenleving is een feit. Toch blijkt ons ouderenbeleid onvoldoende aangepast aan de behoeften van en opportuniteiten bij ouderen.

Welke plaats hebben ouderen in de maatschappij? Welke zorg voorzien we? En hoe kunnen ouderen maximaal blijven participeren?

We nodigen een bevlogen spreker uit om ons op bovenstaande vragen een antwoord te bieden, namelijk Geert Messiaen.

Geert Messiaen is doctor in de rechten en licentiaat in het notariaat, was tot voor kort secretaris-generaal van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Als voorzitter van Vief Roeselare is hij nauw betrokken bij Vief, de liberale vereniging van en voor 50-plussers en gepensioneerden. Zijn visie over de gezondheidszorg, zowel in binnen- als in buitenland, bracht hij uit in verschillende boeken en opiniestukken.

Op het einde van de lezing is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en discussie over het onderwerp.

Deze gratis lezing wordt georganiseerd door Vief vzw en de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

woensdag 1 juni 2022 van 14u00 tot 16u00

Waar?

LM Plus (zaal 'Albert Claes')
Revillpark 1
8000 Brugge

Interesse?

Schrijf je in bij Liever Thuis LM: 02/542 87 09 of lieverthuis@lm.be.

Omwille van de coronamaatregelen kan je enkel deelnemen na inschrijving. Gelieve bij je inschrijving je naam, adres, telefoonnummer en eventueel mailadres door te geven.


Lezing ‘Oud is niet out, maar goud’

De vergrijzing van onze samenleving is een feit. Toch blijkt ons ouderenbeleid onvoldoende aangepast aan de behoeften van en opportuniteiten bij ouderen.

Welke plaats hebben ouderen in de maatschappij? Welke zorg voorzien we? En hoe kunnen ouderen maximaal blijven participeren?

We nodigen een bevlogen spreker uit om ons op bovenstaande vragen een antwoord te bieden, namelijk Geert Messiaen.

Geert Messiaen is doctor in de rechten en licentiaat in het notariaat, was tot voor kort secretaris-generaal van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Als voorzitter van Vief Roeselare is hij nauw betrokken bij Vief, de liberale vereniging van en voor 50-plussers en gepensioneerden. Zijn visie over de gezondheidszorg, zowel in binnen- als in buitenland, bracht hij uit in verschillende boeken en opiniestukken.

Op het einde van de lezing is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en discussie over het onderwerp.

Deze gratis lezing wordt georganiseerd door Vief vzw, de vzw Liever Thuis LM en lokaal dienstencentrum ‘De Villa’.

Wanneer?

donderdag 16 juni 2022 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Villa’
Sint-Jansplein 13
8500 Kortrijk   

Interesse?

Schrijf je in bij Liever Thuis LM: 02/542 87 09 of lieverthuis@lm.be.

Omwille van de coronamaatregelen kan je enkel deelnemen na inschrijving. Gelieve bij je inschrijving je naam, adres, telefoonnummer en eventueel mailadres door te geven.


Infosessie 'De evolutie van longkanker'

Kom op tegen kanker organiseert op 20 juni 2022 een gratis infosessie over de evolutie van longkanker voor kankerpatiënten en hun naasten.

Dr. Valérie Van Damme, oncopneumoloog in het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt, geeft tijdens deze infosessie meer toelichting over de nieuwe evoluties binnen de behandeling van longkanker.

Je krijgt een antwoord op volgende vragen:

 • Welke nieuwe behandelingen zijn er?
 • Wat is de toekomstvisie op de behandelingen bij longkanker?

Wanneer?

maandag 20 juni 2022 om 14u00

Waar?

Dienstencentrum ‘t Vijverhof
Kortrijkstraat 68
8700 Tielt

Interesse?   

Schrijf je vóór 18 juni 2022 in bij Griet Deroo van het dienstencentrum: 051/40 26 46 of dienstencentrum@ztielt.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Voordracht 'Vroegtijdige zorgplanning, een goed idee?'

Kom op tegen kanker organiseert op 19 september 2022 een gratis voordracht over voorafgaande zorgplanning voor kankerpatiënten en hun naasten.

De voordracht handelt over een waardig levenseinde, met nuttige informatie over je patiëntenrechten, palliatieve zorg en euthanasie. Ook worden een aantal documenten, zoals de negatieve wilsverklaring en de wilsverklaring inzake euthanasie, toegelicht. Kortom, belangrijke informatie voor je toekomstige zorgplanning.

De voordracht wordt gegeven door Erik Swaenepoel, coördinator bij het LEIF-punt in Roeselare.

Wanneer?

maandag 19 september 2022 om 14u00

Waar?

Dienstencentrum ‘t Vijverhof
Kortrijkstraat 68
8700 Tielt

Interesse?   

Schrijf je vóór 17 september 2022 in bij Griet Deroo van het dienstencentrum: 051/40 26 46 of dienstencentrum@ztielt.be.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet naar de voordracht, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Infosessie 'Immuniteit en voeding'

Kom op tegen kanker organiseert op 21 november 2022 een gratis infosessie over immuniteit en voeding voor kankerpatiënten en hun naasten.

Welke functie heeft ons immuunsysteem? Is er een verschil tussen mannen en vrouwen? Hoe kunnen we zelf ons immuunsysteem versterken? En welke rol speelt onze voeding hierin?

Dr. ir. Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen, legt het allemaal helder uit tijdens deze infosessie. Hij vertelt ook welke invloed ons slaappatroon, beweging en stress hebben op het versterken of het verzwakken van ons afweersysteem. Welke factoren hebben de sterkste invloed op ons immuunsysteem en wat kan je zelf doen?

Wanneer?

maandag 21 november 2022 om 14u00

Waar?

Dienstencentrum ‘t Vijverhof
Kortrijkstraat 68
8700 Tielt

Interesse?   

Schrijf je vóór 19 november 2022 in bij Griet Deroo van het dienstencentrum: 051/40 26 46 of dienstencentrum@ztielt.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09