Vormingsaanbod West-Vlaanderen

‘Bewindvoering en zorgvolmachten’

Om het even op welk moment kan je in een situatie belanden waarbij je niet (meer) in staat bent om je eigen vermogen te beheren of om de juiste beslissingen op persoonlijk vlak te nemen. In het burgerlijk recht is daarom voorzien dat de vrederechter een bewindvoerder kan aanstellen die wilsonbekwame personen beschermt door hen bij te staan of door de noodzakelijke handelingen van het dagelijks leven over te nemen en in hun plaats uit te voeren.

Sinds 1 september 2014 is deze wet, beter bekend als de Wet op de bewindvoering, grondig gewijzigd.

Tijdens deze gratis infosessie,  georganiseerd door Vief De Panne, de vzw Liever Thuis LM en het regionaal dienstencentrum van LM Plus, wordt toelichting gegeven bij de krachtlijnen van deze nieuwe wet en aandacht besteed aan de achtergrond ervan.

Bovendien wordt aangegeven dat het om zeer ingrijpende maatregelen gaat, die rechtstreeks verband houden met het delicate thema van zelfbeschikking en emancipatie bij kwetsbare mensen.

De infosessie wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?   

maandag 21 oktober 2019 van 14u00 tot 15u30

Waar?   

Gemeentelijk centrum ‘De Korre’
Koninklijke Baan 7
8660 De Panne

Interesse?     

Schrijf je vóór dinsdag 15 oktober 2019 in bij Vief De Panne: 0472/34 61 27 of info.de.panne@vief.be.


‘Relaties en seksualiteit op latere leeftijd’

Vief Ingelmunster, de vzw Liever Thuis LM en het regionaal dienstencentrum van LM Plus organiseren een boeiende gratis voordracht over de psychoseksuele veranderingen bij mannen en vrouwen vanaf hun 50ste levensjaar.

De 50-plussers van vandaag zijn een diverse groep van midlifers, babyboomers, medioren, senioren en ouderen. Ze zijn opgegroeid in een andere tijdsgeest, met andere waarden en normen rond seksualiteit en intimiteit. Waarover hebben we het als we praten over seks en intimiteit bij 50-plussers?

Deze voordracht wordt gegeven door Els Messelis, maatschappelijk assistente en gerontoloog verbonden aan de Odisee hogeschool.

Over de andropauze en de menopauze stelt ze zich vragen als: Is de middenleeftijd een afscheidsperiode van de driften? Is de menopauze een nachtmerrie of een rijpingsgebeuren? Is de andropauze een verwelking van het liefdespenseel? Of is seks als wijn, beter met de jaren?

Tijdens de pauze wordt er koffie en gebak aangeboden.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze voordracht!

Wanneer?   

dinsdag 12 november 2019 van 14u30 tot 16u30

Waar?       

Café ‘Het Middenstandshuis’
Gravinnestraat 13
8770 Ingelmunster

Interesse?   

Schrijf je vóór dinsdag 5 november 2019 in bij Vief Ingelmunster: 051/31 33 98 of info.ingelmunster@vief.be.


‘Omgaan met agressief gedrag bij dementie’

Een persoon met dementie kan soms erg boos of agressief zijn. Als partner of familielid is het niet eenvoudig de oorzaak van het agressief gedrag te achterhalen en op dit gedrag gepast te reageren. Het agressief gedrag heeft immers een impact op zowel jou als mantelzorger, alsook de persoon met dementie zelf. Bovendien wil je de zorgrelatie in stand houden. Omgaan met agressie door een persoon met dementie is dan ook een hele uitdaging.

Tijdens deze gratis infosessie staan we stil bij wat agressief gedrag eigenlijk is en wanneer we echt spreken van agressie. Van waar komt dit gedrag en wat is de relatie met de dementie? Je krijgt tips aangereikt hoe je dit gedrag een plaats kunt geven en hoe je ermee om kunt gaan.

Deze infosessie wordt georganiseerd door lokaal dienstencentrum ‘De Villa’ van vzw De Korenbloem, in samenwerking met de vzw Liever Thuis LM en het regionaal dienstencentrum van LM Plus.

De infosessie wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Tijdens de pauze wordt koffie en thee voorzien en de mogelijkheid geboden om vragen te stellen en contact te leggen met andere deelnemers.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?   

donderdag 28 november 2019 van 14u30 tot 16u00

Waar?   

Lokaal dienstencentrum ‘De Villa’
Sint-Jansplein 13a
8500 Kortrijk

Interesse?     

Schrijf je in door te bellen naar het nummer 056/28 81 81 of stuur een mail naar devilla@dekorenbloem.net.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09