Vormingsaanbod West-Vlaanderen

‘Veerkracht en burn-out’

Er is een tendens in onze samenleving om steeds meer te moeten doen in minder tijd en steeds meer taken te moeten opnemen, zowel op het werk als in de privésfeer. Want, met wie vandaag geen overvolle agenda heeft, lijkt wel iets mis te zijn. Bij een overvolle agenda en een opeenstapeling van taken waar je nauwelijks duidelijk zicht op krijgt, loert het ‘burn-out’-monster al snel om de hoek.

Tijdens deze lezing gaat Michael Portzky in op de eigenschappen van burn-out, hoe pak je dit monster het best aan en hoe kun je een burn-out voorkomen. Hij focust hierbij op de specifieke situatie van mantelzorgers, want zij zijn door hun zorgende houding extra gevoelig voor burn-outverschijnselen.

Michael Portzky is als neuropsycholoog verbonden aan de Universiteit Gent en auteur van zowat alle Nederlandstalige vragenlijsten over mentale veerkracht.

Deze gratis infosessie wordt je aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, het regionaal dienstencentrum van LM West-Vlaanderen en Vief Brugge Onbegrensd.

Tijdens de pauze wordt koffie en thee voorzien en de mogelijkheid geboden om vragen te stellen en contact te leggen met andere deelnemers

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?   

donderdag 20 september 2018 van 14u00 tot 16u00

Waar?       

LM-kantoor Brugge
Revillpark 1
8000 Brugge

Interesse?   

Schrijf je in via Vief Brugge Onbegrensd:
Tel.: 050/35 11 77, 0472/95 99 48  - Mail:  lieve.pintelon@telenet.be – Website: www.viefwest.be/BruggeOnbegrensd


‘Zorgen voor jezelf als je ook zorgt voor iemand anders’

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand is niet altijd vanzelfsprekend. Het vraagt energie en je krijgt er niet altijd dankbaarheid voor terug. Zo kan je draaglast groter worden dan je draagkracht. Je draagkracht omvat alle dingen die je energie opleveren, zoals een goede nachtrust, een vriendelijk woord, … Je draaglast bestaat uit alle dingen die aan je energie vreten, zoals zorgtaken opnemen die je eigenlijk niet leuk vindt. Je draagkracht en draaglast dienen in evenwicht te zijn om je goed in je vel te voelen en goed te kunnen functioneren.

Er ontstaan problemen als de draaglast groter wordt dan de draagkracht. De balans is dan weg, waardoor er stress ontstaat en je geleidelijk aan uitgeput raakt.

Tijdens deze gratis infosessie, die georganiseerd wordt door de vzw Liever Thuis LM en het regionaal dienstencentrum van LM West-Vlaanderen, staan we stil bij wat mogelijke krachtbronnen kunnen zijn en ook bij de stoorzenders die zorgen voor draaglast. We geven tips rond het stellen van grenzen en het beter omgaan met de energiebalans.

De infosessie wordt gegeven door Kimberly Calemyn en Sylvie Van Bortel (psychologen en coaches) en Mario Schelfhout (stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM).

Tijdens de pauze krijg je een kopje koffie of thee en een stuk gebak aangeboden.

Wanneer?   

woensdag 17 oktober 2018 van 13u30 tot 16u00

Waar?       

LM-kantoor Brugge
Revillpark 1
8000 Brugge

Interesse?   

Schrijf je in bij de vzw Liever Thuis LM: 02/542 87 09 of lieverthuis@lm.be.


Praatcafés voor kankerpatiënten en hun naasten

Kom Op Tegen Kanker organiseert in 2018 op verschillende locaties, in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, LM West-Vlaanderen en tal van andere partners, praatcafés voor kankerpatiënten en hun naasten. Deze ontmoetingen starten telkens met een korte inleiding door een specialist in het onderwerp, gevolgd door vraagstelling en uitwisseling van ervaringen. Op deze manier kun je gemakkelijk contacten leggen met lotgenoten. Het programma per locatie is terug te vinden op https://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/welzijn_/Paginas/praatcaf%C3%A9s-kankerpati%C3%ABnten.aspx.Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09